11 تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن (راهنمای کامل)
این روزها با گسترش اینترنت تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن بیش از پیش قابل لمس است. نه تنها دنیای بازاریابی با ظهور شبکههای اجتماعی، موتورهای جستوجو و پیامرسانها دستخوش تغییرات زیادی شده است بلکه رفتار مصرفکنندگان هم روز به روز در حال تغییر است.
به عنوان مثال مصرفکنندۀ امروز برای رفع نیاز خود ابتدا سعی میکند در موتورهای جستوجو راهکار مناسبی پیدا کند. او از شبکههای اجتماعی در کنار موتورهای جستوجو برای بررسی تأثیرگذاری و صحت ادعاها بهره میبرد.
کسبوکارها برای بقا و رشد باید خود را با تغییر رفتار و عادتهای مصرفکنندگان وفق دهند. به همین دلیل سعی کردند روشهای بازاریابی سنتی را با ابزارها و دنیای جدید سازگار کنند.
میتوان گفت تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن در شیوۀ اجرای ایدهها و تاکتیکهای بازاریابی است. در بازاریابی سنتی از رادیو و تلویزیون، روزنامه و مجلهها برای تبلیغ محصول استفاده میشد. در نقطۀ مقابل، بازاریابی مدرن و دیجیتال حول استفاده از پلتفرمهای آنلاین برای معرفی محصول و خدمت شکل گرفته است.
درک تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن به شما اجازه میدهد که کسبوکار خود را در میدان رقابت حفظ کنید. در این یادداشت ابتدا تعریفی برای این دو نوع بازاریابی ارائه میدهیم، سپس به بررسی تفاوتهای آنها میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
بازاریابی سنتی چیست؟
بازاریابی سنتی به معنای بازاریابی کالاها و خدمات کسبوکار از طریق پلتفرمها و کانالهای یکطرفه به جای کانالهای دوطرفه است. این بازاریابی تابع روشها و فعالیتهایی است که به راحتی قابل تشخیص و در عین حال گران هستند.
به عبارت دیگر بازاریابی یکی از اشکال بازاریابی است که برای دستیابی به مشتری از تبلیغات آفلاین مانند تلویزیون، روزنامه، مجله، پوستر، بیلبورد، بنر، رادیو و سایر ابزارهای مشابه استفاده میکند.
شما در بازاریابی سنتی با طیف گستردهای از مخاطبان سر و کار دارید. در حقیقت گستردگی کمپینها در بازاریابی سنتی شانس شما را برای بیشتر دیده شدن افزایش میدهد. بدیهی است که هر چه آگهی به تعداد افراد بیشتری نمایش داده شود، مشتریان بیشتری جذب خواهند شد.
بازاریابی سنتی نقش مهمی در جذب مخاطبان محلی دارد. به دلیل ماهیت فیزیکی تبلیغات در بازاریابی سنتی میتوان آنها را برای مدت طولانی در یک نقطه نمایش داد.
بازاریابی سنتی تا قبل از پیدایش اینترنت تنها نوع بازاریابی بوده است. با این حال سنتی بودن روشها به معنای قدیمی بودن آن نیست. کسبوکارهای مختلفی همچنان از قدرت این بازاریابی برای هدف قرار دادن مشتریان خود بهره میبرند.
برای درک تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن به تعریف بازاریابی مدرن و دیجیتال هم نیاز داریم. با این حال اجازه دهید قبل از پاسخ دادن به این سؤال که منظور از بازاریابی مدرن چیست با یکدیگر مزیتهای بازاریابی سنتی را مرور کنیم.
مزایای بازاریابی سنتی
کمپینهای بازاریابی سنتی به بخشی از زندگی روزمرۀ ما تبدیل شدهاند. شنیدن تبلیغات در رادیو هنگام رانندگی، دیدن بیلبوردها در سطح شهر هنگام خرید و دیدن آنها هنگام تماشای بازی تیم فوتبال موردعلاقهمان امری عادی و طبیعی است.
حضور آنها در زندگی روزمرۀ ما نشان میدهد که کسبوکارها همچنان به قدرت این نوع بازاریابی باور دارند. از مهمترین مزیتهای بازاریابی سنتی میتوان به ۴ مورد زیر اشاره کرد:
- ارتباط آسان با مخاطبان هدف
روزنامهها، کانالهای خبری مرتبط با مناطق مختلف، بیلبوردها و سایر ابزارهای مشابه به شما اجازه میدهند تا مشتریان احتمالی را به راحتی هدف قرار دهید.
- نگهداری و ماندگاری تبلیغات
ماهیت فیزیکی تبلیغات به مشتریان اجازه میدهد که تبلیغاتشان را در جایی نگه دارند تا در زمانی مناسب آنها را بخوانند. آنها همچنین میتوانند تبلیغات شما را با دوستان، اقوام و آشنایان خود که به محصول یا خدمت شما نیاز دارند به اشتراک بگذارند.
شما همچنین میتوانید یک بیلبورد را برای مدت زیادی اجاره کنید. نمایش مداوم تبلیغ شما در نقاط مختلف شهر باعث میشود که برند شما در ذهن مخاطبانتان حک شود. فراموش کردن برندتان به دلیل حضور مداوم در سطح شهر آسان نخواهد بود!
- قابل تشخیص
مردم به تبلیغات آفلاین عادت کردهاند. از اینرو آنها را به راحتی تشخیص میدهند و درک تبلیغات برای مصرفکننده دشوار نیست.
- نرخ مشاهدۀ بالا
به لطف پایگاه مشتری کانالهای بازاریابی، یک آگهی میتواند به دست مشتریان بسیار زیادی برسد. علاوه بر این، کسبوکارها میتوانند در مناطقی که دسترسی به اینترنت وجود ندارد از طریق رسانههایآفلاین با مشتریان خود ارتباط برقرار کنند.
لازم به ذکر است وجود اینترنت به معنای دسترسی به تمام مشتریان نیست. برخی از مصرفکنندگان و گروههای سنی همچنان علاقهای به حضور در اینترنت ندارند. با کمپینهای بازاریابی سنتی آنها را از دست نخواهید داد.
حال که با بازاریابی سنتی و مزایای آن آشنا شدید، وقت آن است که به بررسی بازاریابی مدرن و مزیتهای آن بپردازیم.
بازاریابی مدرن چیست؟
بازاریابی مدرن و دیجیتال، اصطلاحی است که به تمام فعالیتهای بازاریابی آنلاین اشاره میکند. کسبوکارها در بازاریابی دیجیتال برخلاف بازاریابی سنتی از کانالهای دوطرفه برای جذب مشتریان احتمالی استفاده میکنند.
از مهمترین کانالهای دیجیتال میتوان به موتورهای جستوجو مانند گوگل، شبکههای اجتماعی، ایمیل، وبسایتها، پیامرسانها و سایر موارد مشابه اشاره کرد.
به طور کلی میتوان گفت که تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن در عدم استفاده و استفاده از اینترنت است. بازاریابی مدرن بیش از هر چیزی به ابزارهای آنلاین متکی است.
این روزها آژانسهای بازاریابی دیجیتال به کسبوکارها کمک میکنند تا با مشتری هدف خود ارتباط برقرار کنند و ضمن تبدیل کاربر راغب به مشتری، با ایجاد روابط قوی آنها را حفظ کنند.
کمپینهای بازاریابی دیجیتال حول چگونگی برقراری ارتباط با مشتریان و حفظ این رابطه بر بستر کانالهای ارتباطی آنلاین شکل میگیرند. برای مثال شما در بازاریابی دیجیتال از ایمیل برای برگرداندن مشتریان خود و تکرار خرید استفاده میکنید. یا ممکن است از شبکههای اجتماعی برای تعامل با مشتریان و افزایش وفاداری بهره ببرید.
در بازاریابی دیجیتال شرایط و زمین بازی برای تمام کسبوکارها یکسان است. این بدان معناست که یک کسبوکار نوپا همان فرصتهایی را خواهد داشت که غولهای صنعت دارند. روشهای مختلف بازاریابی دیجیتال به شما اجازه میدهد تا با هر بودجهای مشتریان را به سمت خود بکشانید.
همانطور که مشاهده میکنید هر چه پیش میرویم تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن، خود را بیشتر نشان میدهد. در بخش بعدی قبل از پرداختن به تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن نگاهی به مزیتهای بازاریابی دیجیتال میاندازیم.
مزیتهای بازاریابی مدرن
اگرچه بازاریابی سنتی طیف گستردهای از مخاطبان را هدف قرار میدهد اما نباید فراموش کنیم که ما در عصر اینترنت زندگی میکنیم. از اینرو نادیده گرفتن بازاریابی دیجیتال میتواند آسیب جدی به کسبوکارتان وارد کند.
برای درک اهمیت و ضرورت بازاریابی مدرن در این بخش مهمترین مزیتهای این نوع بازاریابی را با شما در میان میگذاریم.
- مقرونبهصرفه
کسبوکارهای کوچک یا نوپا با کمترین هزینه میتوانند کانالهای مؤثر و مفیدی برای تبلیغ محصول یا خدمت خود پیدا کنند.
- شرایط برابر و متعادل
بازاریابی دیجیتال شرایط رقابت را متعادل کرده است و به همین دلیل کسبوکارهای کوچک میتوانند به کمک روشهای مختلف بازاریابی مدرن پا به پای غولهای بزرگ صنعت گام بردارند.
- ارتباط با محتوای ارزشمند
محتوا پادشاه دنیای آنلاین است. با تولید محتوای جذاب و گیرا میتوانید در تصمیمگیری خرید مشتریان خود تأثیر بگذارید. تولید محتوا یکی از روشهای ارزان است که در درازمدت میتواند بازدهی کسبوکارتان را متحول کند.
- درآمد بیشتر
یکی از اهداف اصلی روشهای بازاریابی مدرن، افزایش تعامل با مشتری و بالا بردن نرخ تبدیل است. همچنین نرخ تعامل و نرخ تبدیل سود و درآمد شما را افزایش میدهد. در حقیقت شما میتوانید با کمترین سرمایهگذاری، بیشترین سود را به دست بیاورید.
- ایجاد و افزایش آگاهی از برند
بازاریابی دیجیتال به شما در ایجاد و افزایش آگاهی از برند میان مشتریان هدفتان کمک میکند. به عنوان مثال شما به کمک روشهای مختلف بازاریابی مدرن میتوانید محصولات جدید خود را معرفی کنید، دربارۀ تخفیفها به مشتریانتان اطلاع دهید و همچنین پس از خرید، ارتباط خود را با آنها حفظ کنید.
- بالاترین نرخ بازگشت سرمایه
همانطور که اشاره شد در بازاریابی مدرن، کمترین سرمایهگذاری بیشترین درآمد را به دنبال دارد. به عبارت دیگر روشهای مختلف بازاریابی مدرن از نرخ بازگشت سرمایۀ خوبی برخوردارند.
بیشک تا اینجای یادداشت، تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن کم و بیش برای شما مشخص شده است. در بخش بعدی برای منسجم کردن افکارتان ۱۱ تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن را با شما در میان میگذاریم.
۱۱ تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن
امروزه انتخاب استراتژی بازاریابی یکی از دغدغههای اصلی صاحبان کسبوکار به شمار میآید. در این بخش با بررسی 11 تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن سعی میکنیم که به شما در انتخاب یک استراتژی قدرتمند کمک کنیم.
آشنایی با این تفاوتها به شما اجازه میدهد که با در نظر گرفتن هدف کسبوکار و همچنین ویژگیهای مشتریان مورد نظرتان بهترین تصمیم را برای کسبوکار خود بگیرید.
۱. کانالهای متفاوت برای ترویج محصول یا خدمت
نحوۀ ترویج محصول یا خدمت، مهمترین تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن به حساب میآید. در بازاریابی سنتی شما از کانالهای آفلاین مانند بیلبورد و روزنامه برای ترویج محصول یا خدمت خود استفاده میکنید. با این حال تمام فعالیتهای شما در بازاریابی مدرن حول کانالهای ارتباطی آنلاین شکل میگیرند.
۲. عدم امکان تغییر در مقابل پویایی
عدم امکان تغییر استراتژی و تبلیغات، دیگر تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن است. فرض کنید پس از اجرای کمپین بازاریابی سنتی خود متوجه شوید که اشتباه کردهاید. آیا شانسی برای تغییر دارید؟ خیر.
تغییر استراتژی بازاریابی سنتی نه تنها دشوار است بلکه بسیار گران تمام خواهد شد. به همین دلیل کوچکترین اشتباه میتواند بدترین ضربهها را به کسبوکارتان وارد کند.
با این حال شما میتوانید استراتژی بازاریابی دیجیتال خود را حین اجرا تغییر دهید. در حقیقت شما با رصد لحظهای نتایج سعی میکنید نقاط ضعف خود را بهبود ببخشید تا بهترین نتیجه را کسب کنید.
۳. تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن در تبدیل مشتری
تبدیل مشتری در بازاریابی دیجیتال نسبت به بازاریابی مدرن سریعتر رخ میدهد. دلیل این امر، متکی بودن بازاریابی دیجیتال به دادهها و اطلاعات لحظهای است.
در بازاریابی مدرن تلاش میشود که تبلیغات با توجه به علاقه و نیاز مشتری به او نشان داده شود. این امر، کار تبدیل مشتری را راحتتر میکند.
۴. تعامل مشتری
تعامل مشتری به ارتباط بین مشتری و کسبوکار از طریق کانالهای آنلاین یا آفلاین اشاره میکند. نحوۀ برقراری با مشتری در بازاریابی سنتی با مدرن متفاوت است. در بازاریابی سنتی شما زمانی میتوانید جزئیاتی از محصول یا خدمت خود را به مشتریان ارائه کنید که آنها به فروشگاه شما مراجعه کنند.
با این حال مشتریان در بازاریابی دیجیتال میتوانند به راحتی ویژگیهای محصول و سایر پیشنهادها را مشاهده کنند. در حقیقت نیاز نیست برای دریافت جزئیات به فروشگاه مراجعه کنند. این تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن باعث شده است که نرخ تعامل مشتری بازاریابی دیجیتال بسیار بیشتر باشد.
۵. تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن در نرخ بازگشت سرمایه
اندازهگیری نرخ بازگشت سرمایه در بازاریابی سنتی امکانپذیر نیست. با این حال شما به کمک ابزارهای مختلف میتوانید نتایج کمپینهای دیجیتال خود را تجزیه و تحلیل کنید. از اینرو به راحتی میتوانید نرخ بازگشت سرمایه را محاسبه کنید.
۶. تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن در هزینهها
بازاریابی سنتی، اثربخش و در عین حال گران است. به همین دلیل هر کسبوکاری نمیتواند از مزیتهای آن بهره ببرد. با این حال روشهای مقرونبهصرفۀ بازاریابی دیجیتال، فرصت رقابت با غولهای بازار را فراهم کردهاند.
۷. تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن در رهگیری مشتری
شما در بازاریابی دیجیتال میتوانید تمام فعالیتهای مشتریان خود را رصد کنید. به عنوان مثال شما میدانید مشتری از کجا آمده است، به چه چیزی علاقه دارد، چه محصولی بیشترین بازدید را داشته و چه تعدادی از مشتریان محصول را خریدهاند. با این حال رهگیری مشتری در بازاریابی سنتی امکانپذیر نیست.
۸. روشهای یکسان در مقابل شخصیسازی پیشنهاد
تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن در رهگیری مشتری باعث میشود که شما نتوانید در بازاریابی سنتی براساس نیاز مشتری پیش بروید. به عبارت دیگر، شما در بازاریابی سنتی از روشهای یکسان و بازاریابی انبوه برای هدف قرار دادن مشتری استفاده میکنید. از اینرو خواسته و نیاز مشتریان نادیده گرفته میشود.
با این حال شما در بازاریابی مدرن سعی میکنید پیشنهادهای خودتان را شخصیسازی کنید. این بدان معناست که شما آن دسته از محصولها یا خدماتی را به مشتری نشان میدهید که به آنها نیاز دارد یا مدتی است دربارۀ آنها در اینترنت جستوجو میکند. از اینرو در بازاریابی مدرن شانس تبدیل مشتری بیشتر خواهد بود.
۹. گستردگی جغرافیایی
محصول یا خدمت شما در بازاریابی سنتی تنها به مخاطبان یک منطقۀ جغرافیایی خاص نمایش داده میشود. به عنوان مثال مشتری شما در شهر خرمآباد به بیلبوردتان در شهر تهران دسترسی ندارد.
با این حال شما با کمک اینترنت تمام مناطق جغرافیایی را در داخل و خارج از کشور هدف قرار میدهید. تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن در گستردگی جغرافیایی باعث میشود که محصول شما کمتر یا بیشتر دیده شود.
۱۰. تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن در جلب رضایت مشتری
یکی از مشکلات اصلی بازاریابی سنتی، عدم امکان نادیده گرفتن تبلیغات است. در حقیقت مشتری موظف است که تبلیغ را ببیند. همین امر ممکن است باعث نارضایتی مشتری و پناه بردن به سایر رقبا شود.
با این حال بازاریابی مدرن با چنین مشکلی مواجه نمیشود. شما میتوانید به مشتری اجازه دهید که از دیدن تبلیغات شما صرفنظر کند. چنین تجربهای اعتماد، وفاداری و رضایت مشتری را به دنبال خواهد داشت.
۱۱. تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن در دریافت بازخورد مشتری
همانطور که اشاره شد بازاریابی سنتی از کانالهای یکطرفه برای ترویج محصول استفاده میکند. از اینرو مشتری نمیتواند نظر و تجربۀ خود را با کسبوکارها در میان بگذارد.
مشتری در بازاریابی مدرن برخلاف سنتی میتواند بازخورد خود را به طرق مختلف مانند شبکههای اجتماعی، بخش نظرات صفحه محصول و ایمیل با شما به اشتراک بگذارد. شما میتوانید از بازخورد مشتری برای جذب اعتماد مشتریان احتمالی خود و همچنین بهبود تجربۀ او بهره ببرید.
سخن آخر
صاحبان کسبوکارها برای تحقق اهدافشان باید تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن را به خوبی درک کنند. هر کدام از آنها از یک استراتژی متفاوت برای ترویج محصول یا خدمت استفاده میکنند. به همین دلیل شما باید بسته به هدفتان و همچنین منابعی که در اختیار دارید از آنها بهره ببرید.
در این یادداشت سعی کردیم که با بررسی ۱۱ تفاوت بازاریابی سنتی با مدرن تصمیمگیری را برای شما آسانتر کنیم. اغلب کسبوکارهای بزرگ از هر دو استراتژی برای دستیابی به اهدافشان استفاده میکنند.
آیا دستان شما به خاطر منابع محدود بسته است؟ نگران نباشید! شما میتوانید به کمک بازاریابی دیجیتال بهترین نتایج را رقم بزنید. فرصتهای زیادی برای رشد هر نوع کسبوکاری در بازاریابی دیجیتال وجود دارد.
کدام یک از بازاریابی سنتی و مدرن میتوانند به شما در تحقق رویاهایتان کمک کنند؟ در بخش نظرات با ما به گفتوگو بنشینید.