روزانه ایدههای تجاری و پول ساز زیادی در ذهن هزاران نفر به وجود میآید که اگر به عرصه عمل برسند تبدیل به کسبوکارهای پرسود و پربازده شده و صاحبان آن جزء افراد ثروتمند میشوند. اما آیا تمام این ایدهها تبدیل به یک کسبوکار موفق میشوند؟ خیر. اما دلیل آن چیست؟
دلایل زیادی میتواند در این مسئله دخیل باشد که مهمترین آنها مربوط به مدیریت کسبوکار است. مانند عدم توانایی در نوشتن بیزینس پلن، عدم توانایی در تشکیل و مدیریت تیم، عدم توانایی در مدیریت مالی پروژه و … که تمامشان مهارتهایی، قابل یادگیری هستند.
در این مقاله، شما بخشی از این موارد که حاصل مطالعه و تجربه مدیران موفق دنیا است، و آنها را رعایت کردهاند میخوانید. اگر شما هم صاحب یک کسبوکار هستید و یا قصد دارید کسبوکاری را شروع کنید، حتما به این موارد توجه کنید.
در این مقاله تلاش کردهایم تا علاوه بر نکات اصلی برای موفقیت در کسبوکار، به مواردی اشاره کنیم که شاید کمتر به آن توجه شده اما رعایت آنها میتواند شما را از شکست در کسبوکار نجات دهد.
مدل 9 مرحلهای موفقیت در کسبوکار
در راستای موفقیت در کسبوکار سایت Investopedia از 9 نکته برای موفقیت در کسبوکار یادکرده که شامل موارد زیر است:
1. سازماندهی داشته باشید
2. جزئیات را ثبت کنید
3. رقبایتان را تحلیل کنید
4. ریسکها و پاداشها را بشناسید
5. خلاق باشید
6. متمرکز باشید
7. آماده فداکاری باشید
8. بهترین خدمات را ارائه دهید
9. استوار و ثابتقدم باشید
رعایت چند اصل برای کسبوکار موفق
مدل 9 مرحلهای بالا یک مدل ثابت است که در بسیاری از سایتها از آن استفادهشده و ما برای طولانی نشدن متن و مفید بودن آن، از توضیحات اضافه در مورد این مدل خودداری کردیم و سعیمان بر این بوده که با تکیهبر 9 اصل ذکرشده، مواردی را توضیح دهیم که کمتر به آن توجه شده و رعایت آنها میتواند سبب تمایز شما شده و به شما در مسیر موفقیت در کسبوکار کمک کند.
1. چیزی را بسازید که به آن باور دارید؛ این اولین قدم برای ایجاد یک برند عالی است.
این کار ریشه در باورها و ناخودآگاه شما دارد. زمانی که شما تنها در یک اتاق تاریک نشستهاید و از خود میپرسید که چرا کسبوکارتان شکست میخورد، فقط یک چیز وجود دارد که شما را به جلو سوق دهد؛ اینکه شما به هدف خود ایماندارید. پس اگر خودتان به کارتان باور نداشته باشید نمیتوانید از بحرانها و شکستها عبور کنید.
2. هدفگذاری متفاوت، قوی و بلندمدت داشته باشید
در اغلب موارد، جهان، عادتها و فرهنگ مردم در حال تغییر است. اما بااینحال خیلی از خدمات و کالاها بهصورت تکراری ارائه و یا تولیدشدهاند و اصلا به این تغییرات توجهی نداشتهاند. به عنوان مثال دفاتر نشریات و مجلات میتوانستند با تغییرات جزئی از کاهش فروش خود در عصر ارتباطات مجازی جلوگیری کنند اما همچنان طبق رویه قبل به انتشار روزنامه ها و مجلات خود ادامه میدهند. کاری که شما برای پیشرفت در کسبوکارتان باید انجام دهید، این است که بتوانید این فرهنگها و عادتهای متغییر را پیشبینی کنید و سعی کنید کوتاهمدت نگاه نکنید و هدف گذاریتان بلندمدت باشد.
3.دائما خلاق باشید
اگر ایده کسبوکار شما یک ایده عالی و بینقص است، دیر یا زود سروکله کسانی که از شما تقلید میکنند پیدا خواهد شد. مطمئن باشید در هر کسبوکاری که شما ایدهپرداز آن باشید، کسانی نیز هستند که از ایده شما کپی میکنند و با اینکه شما زودتر شروع به کار کردهاید، ممکن است آنها از شما بهتر کار کنند و موفقتر باشند. کلید موفقیت شما “نوآوری و خلاقیت دائمی” است.
3. منابع کافی برای بحرانهای سازمان داشته باشید
این یک توصیه عالی است که اجرای آن دشوار است. شما در مسیر موفقیت کسبوکارتان بحرانهایی خواهید داشت که این بحرانها میتوانند اشتباهات، بدشانسیها، عوامل خارجی و یا هر چیز دیگری باشند. اغلب شرکتهایی که بهصورت استارت آپی شروع به کار میکنند، از منابع مالی زیادی برخوردار نیستند اما باید همین منابع مالی نهچندان زیاد را مدیریت کرده و دچار هیجانات اولیه کار نشوند. تجربه ثابت کرده خیلی از شرکتها در ابتدای کار هزینههای زیادی دارند و ایستادگی جلوی این هزینهها کاری دشوار محسوب میشود اما اگر قصد دارید که بتوانید مدت زمان بیشتری را به حیات شرکت در زمان بحران اضافه کنید باید با این سختیها مقابله کنید و منابع مالی و انرژی کافی برای آن را داشته باشید.
4. کنترل کسبوکارتان را با سرمایهگذاری غلط از بین نبرید
سرمایهگذاری بر دیگر پروژهها برای ورود نقدینگی و سود به سازمان، به خودیخود، کار اشتباهی نیست اما این مسئله که بدانید کجا و چه زمانی باید سرمایهگذاری کنید مسئله مهمی است؛ اگر شما تمام سرمایهای که برای سازماندهی شرکت به آن نیاز دارید را سرمایهگذاری کنید ممکن است ضرر کنید و شرکت را در معرض خطر فروپاشی قرار دهید. اما با سرمایه اضافی شرکت میتوان در جای امن و مطمئن سرمایهگذاری کرد. برخی از کارآفرینان با ریسکپذیری بالا و از طریق سرمایهگذاریهای کلان و پرخطر، کنترلشان را به راحتی از دست میدهند و فریب میخورند. با اینکار شما چشمانداز کسبوکارتان و آینده آن را به خطر خواهید انداخت و ممکن است عواقب جبران ناپذیری داشته باشد. بهتر است برای سرمایهگذاری مطمئن حتما با چند متخصص و مشاور مالی مشورت کنید و از میزان سود و زیان آن برای شرکت مطمئن شوید. این کار، خصوصا وقتی در ابتدای راه هستید بسیار حائز اهمیت است.
5. انعطاف پذیر باشید مگر در موارد اصلی و حیاتی کسبوکار
چشمانداز، اهداف و ارزشهای اصلی سازمان، مواردی هستند که نباید در مورد آنها انعطاف داشت و به عبارتی از آنها کوتاه آمد! شما باید سرسختانه اهداف و چشم اندازهایتان را دنبال کنید و به ارزشهای سازمانیتان پایبند باشید. اما انعطافپذیری در ارزشهای پیشنهادی (ارزشی که برای مشتریان خلق میکنیم و تفاوت ما را نسبت به رقیبانمان نشان میدهد)، محصولات و خدماتی که در راستای اجرای اهداف خود دارید، بسیار مهم است. کارآفرینانی که نتوانند خودشان را با خواستههای مشتریان تطبیق دهند، زمینه شکست در کسبوکار را میسازند.
6. نحوه دستیابی به اهدافتان را مشخص کنید
فانتزی و رویایی فکر نکنید و سعی کنید با واقعبینی، برنامهریزی درستی برای رسیدن به اهدافتان داشته باشید. شما باید بتوانید تا زمانی که به فرمول موفقیت در کسبوکار خودتان میرسید از ایدههایتان محافظت کرده و در جهت پیشبرد آن تلاش کنید و برای این کار باید مسیر دستیابی هرکدام از اهدافتان را بهطور دقیق مشخص کنید. 6 گام رسیدن به اهداف عبارتند از:
• اهداف قابل سنجش برای خودتان تعریف کنید
• اهدافتان را خاص و ویژه کنید
• نسبت به اهداف خودتان متعهد باشید
• اهداف خودتان را با یک نفر در میان بگذارید
• برای هدفی که دارید که مهلت و محدوده زمانی (deadline) مشخص کنید
• به خودتان پاداش دهید
7. موفقیت در کسبوکار ماراتن است نه دو سرعتی
کسانی که قله اورست را فتح میکنند، یک روزه به این موفقیت نمیرسند بلکه مسیر رسیدن به قله را به چند قسمت تقسیم میکنند و هر سری برای هرکدام از قسمتها هدفگذاری کرده و انرژی و تلاش بسیاری برای رسیدن به آن هدفهای کوچکشده صرف میکنند. به خاطر داشته باشید که در کسبوکار نیز، قرار نیست موفقیت یک شبه و بهراحتی حاصل شود. بلکه شما باید مسیر رسیدن به اهدافتان را به گامهای کوچکتر تقسیم کنید و هر بار روی موفقیت در آنها تمرکز کنید.
8. مراقب خانواده، سلامت جسمی و روحی خود باشید
تصور نکنید که کارآفرینان موفق روزی 18 ساعت و به مدت5سال، بهطور مرتب کار میکنند. خیر اینطور نیست؛ بزرگترین کارآفرینان میگویند دو عامل اصلی برای موفقیتشان وجود دارد. ایمان داشتن به هدف و تلاش برای تعادل شخصی. شما باید بتوانید با حفظ تعادل در کار و زندگی شخصیتان، تمام جوانب زندگی را در تعادل نگه دارد و از سلامت روح و جسمتان اطمینان پیدا کنید زیرا این مسئله بهطور مستقیم با موفقیت شما در کسبوکار در ارتباط است. اگر زندگی شخصی و یا سلامتتان در وضعیت سالمی نباشد نمیتوانید به خوبی در کار نیز تمرکز کنید.
سخن آخر
برای موفقیت در تجارت امروز باید انعطافپذیر بوده و از مهارتهای برنامهریزی و سازمانی خوبی برخوردار باشید. همانطور که خواندید، شروع کسبوکار و ایدهپردازی میتواند جذاب و هیجانانگیز باشد؛ اما نگهداشتن کسبوکار در مسیر موفقیت نیازمند دانش و توانایی است. در این مقاله ما به تعداد محدودی از مطالب مهم در کسبوکارهایی که پتانسیل موفقیت دارند اشاره کردیم اما این موضوع دارای ابعاد زیادی است که در دیگر مقالات سایت به آن پرداختیم و شما میتوانید مطالب بیشتری در این باره در مقاله کسبوکار موفق بخوانید.