بعد از “پرسنل” سنتی، منابع انسانی یک بخش مهم در کسبوکارها شده است که به شرکتها کمک میکند تا در استخدام کارمندان، مشغول نگه داشتن آنها و حمایت از رشد و توسعه آنها موفق شوند. با توجه به فعالیتهای زیادی که در محیط کار تحت تأثیر منابع انسانی قرار دارد، این احتمال وجود دارد که فعالیتهایی وجود داشته باشد که همه از آنها آگاهی ندارند.
در این مقاله با نگاهی به انواع منابع در سازمان به بررسی 10 دلیل اهمیت منابع انسانی برای موفقیت هر سازمان و چالشها و عوارضهای نبود آن در دنیای واقعی میپردازیم.
نگاهی به منابع سازمان
در یک سازمان به تمام آنچه که در تولید یک کالا یا ارائه خدمت مورد استفاده قرار میگیرد، منبع میگوییم. در واقع منابع، کلیه داراییها، قابلیتها، شایستگیها و توانمندیها، فرآیندهای سازمانی، نگرشهای شرکت، اطلاعات، دانش و … هستند که توسط سازمان کنترل میشوند و در مسیر تدوین و اجرای استراتژیهایی که کارایی و اثربخشیاش را بهبود میبخشد، استفاده میشود. شما میتوانید با خواندن مقاله 10 استراتژی منابع انسانی با آنها آشنا شوید.
منابع سازمان را میتوان به چهار دسته تقسیم کرد که عبارتند از:
1. منابع فیزیکی
2. منابع مالی
3. منابع انسانی
4. منابع نامحسوس
منابع فیزیکی
تمامی چیزهای فیزیکی که در سازمان استفاده میشود مانند امکانات و تجهیزات، مواد اولیه، دستگاهها، تجهیزات، ماشینآلات و فناوریهای مورد استفاده در تولید و توزیع، ساختمان و فضاهای مکانی، مواد اولیه و موجودیهای انبار، موقعیت فیزیکی سازمان و … جز سرمایههای فیزیکی سازمان محسوب میشوند. به طور کلی تکنولوژی فیزیکی مورد استفاده زیر مجوعهی سرمایههای فیزیکی هستند.
منابع مالی
منابع مالی را در سازمان همانند خون در بدن تصور میکنند، به طرز شگفت آوری منابع مالی درسازمان مهم میباشد، زیرا مهمترین سیاست گذاریها و برنامه ریزی های استراتژیک در سازمان وابسته به منابع مالی است. پیشبرد اهداف سازمان بدون وجود منابع مالی تقریبا مانند حضور در میدان نبرد بدون سلاح است!
منابع انسانی
منابع انسانی به عنوان یک منبع کلیدی در هر سازمانی شناخته میشوند. منابع انسانی در واقع تمامی افرادی هستند که در راستای رسیدن به اهداف سازمانی در سازمان، تلاش میکنند. یکی از کارهایی که برای منابع انسانی صورت میگیرد، توسعه نیروی منابع انسانی است. منظور از توسعه نیروی انسانی فراهم کردن چارچوبی برای کارکنان جهت توسعه صلاحیتها، افزایش بهرهوری فردی و رشد شغلی آنها است. این توسعهها در واقع با هدف افزایش کارایی نیروی انسانی در راستای اهداف سازمانی صورت میگیرد.
در حالت معمول هنگام تدوین استراتژی سازمانی در خصوص منابع انسانی (که میتوانید در این مقاله آن را مطالعه کنید)، به توسعه نیروی انسانی توجه ویژهای میشود. چرا که هدف از این توسعه به حداکثر رساندن پتانسیل سرمایه انسانی برای دستیابی به اهداف سازمان است.
منابع نامحسوس
منابع نامحسوس، منابعی هستند که به وسیله حواس قابل درک نیستند و به طور کلی به 3 دسته فرهنگ، اعتبار و فناوری تقسیم میشوند. نظیر:
• علم و دانش چگونگی انجام کار
• ارتباط با مشتریان
• فرایندهای عملیاتی، رویهها و استراتژیها
• فناوری اطلاعات و پایگاه دادهها
• ظرفیتها، تواناییها و نوآوریهای کارکنان
چرا منابع انسانی مهم است؟
1. منابع انسانی بزرگراه رسیدن به موفقیت است
در حالی که رهبران شرکت و مدیران کل از کارمندان پشتیبانی میکنند و به آنها کمک میکنند تا اهداف خود را به انجام برسانند، منابع انسانی از این مطمئن میشود که چطور سازمان، استعدادهای مورد نیازش را جهت پیشرفت، یافته و پروش میدهد.
همچنین اهمیت مدیریت منابع انسانی، نشان میدهد که منابع انسانی از نیازهای کارمندان در مراحل مختلف شغلی آنها پشتیبانی میکند. منابع انسانی تضمین میکند که کارمندان از ابزارها، منابع و رهبری لازم برای انجام توانایی های بالقوه خود برخوردار هستند، که اگر شما در نظر بگیرید که هر کارمند نیازهای متفاوتی در محل کار دارد، این مسئله کار کمی نیست!
2. کمک همه جانبه به کسبوکار
از آنجا که واحد منابع انسانی تقریباً با تمام جنبههای تجربه کارمند سروکار دارد، بر روی طیف وسیعی از نتایج کسبوکار تأثیر میگذارد، از جمله:
بهره وری کارمندان: منابع انسانی با تجارت همکاری میکند تا ساختار شرکت و ابزارهایی را که از بهرهوری و عملکرد بالاتر کارمندان پشتیبانی میکنند، شناسایی کند.
نرخ گردش مالی: منابع انسانی از توسعه فرهنگ مثبت محیط کار پشتیبانی میکند که به شرکت در حفظ کارمندان کمک میکند.
مشارکت در آموزش: منابع انسانی برنامه های آموزشی و توسعهای را ایجاد میکند که دانش و مهارت کارمندان را تقویت میکند.
3. منابع انسانی به رشد نیروی کار متعهد کمک میکند
بخش منابع انسانی از روحیه کارمندان پشتیبانی میکند و به کارمندان کمک میکند تعهد عمیق تری نسبت به شرکت و اهداف آن داشته باشند. منابع انسانی همچنین با کمک به مدیران برای تبدیل شدن به رهبران موثرتر، رضایت کارمندان را جلب میکند.
4. منابع انسانی روابط قوی با کارمندان ایجاد میکند
بسیار مهم است که منابع انسانی اطمینان حاصل کند که کارمندان از پشتیبانی لازم برای دستیابی به عملکرد مطلوب و تحقق اهداف شغلی خود برخوردار هستند. چه با معرفی یک برنامه حفظ سلامتی جدید، کمک به دو کارمند در حل تعارض و یا معرفی فناوری جدیدی که به کارکنان کمک می کند تا یکدیگر را بهتر بشناسند، منابع انسانی میتواند به عنوان یک مدافع، یک مشاور و یک منبع غنی از اطلاعات برای کارکنان عمل کند.
5. منابع انسانی فناوری را برای محل کار معرفی میکند
منابع انسانی با شناسایی و پیاده سازی فناوری و سایر ابزارهایی که به کارمندان کمک میکند تا با یکدیگر همکاری کنند، اطلاعات کسب کنند و با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، از نیروی کار پشتیبانی میکند.
6. منابع انسانی نیروهای جدید را استخدام و تثبیت میکند
یک نظرسنجی از متخصصان منابع انسانی نشان داده که بهبود فرآیند تثبیت نیروی کار منجر به افزایش درگیری کارکنان با کار، فرهنگ بهتر محیط کار و افزایش عملکرد کارکنان میشود.
7. منابع انسانی به مدیران و رهبران تیم کمک میکند
اهمیت مدیریت منابع انسانی اغلب در رفتار مدیران شرکت نشان داده میشود. مدیران توانایی ایجاد ارتباط ویژه با منابع انسانی را از این جهت دارند که میتوانند در استخدام تیم خود، حل مشکلات عملکردی که به وجود میآید و ارائه راهنمایی در مورد فرصت های جبران و ارتقا، با منابع انسانی همکاری کنند.
8. منابع انسانی به کارمندان کمک میکند تا اهداف شغلی خود را بدست آورند
منابع انسانی در مورد مسیرهای شغلی درون سازمان به کارمندان مشاوره میدهد، اما همچنین ابزاری را فراهم میکند که به کارمندان کمک کند تا تصمیم بگیرند کدام مسیر را دنبال کنند.
9. منابع انسانی از رشد شرکت پشتیبانی میکند
زمانی که بحث ادغام و یا گسترش شرکت وجود دارد، منابع انسانی یک همراه قوی برای مدیران است که به شناسایی افراد و تیمهایی که ممکن است نیاز به سازماندهی مجدد داشته باشند، به مدیر جدید نیاز داشته باشند و یا با دیگر بخشها ادغام شوند، کمک میکند.
10. منابع انسانی از همسویی سازمانی پشتیبانی میکند
طبق یک مطالعه، فقط 44 درصد کارمندان کاملاً موافقند که اهداف کاری آنها به اهداف کلی سازمان متصل است. منابع انسانی با اطمینان از انطباق استخدام ها با نقش های مناسب و مطابقت هر تیم با مأموریت و ارزش های کلی شرکت به تیم ها کمک میکند تا در یک راستا قرار گیرند.
عواقب جدی نگرفتن منابع انسانی
ارزش منابع انسانی در تجارت همیشه بلافاصله مشخص نیست. اغلب مدیران جدید و کارفرمایان با استخدام نیروی جدید، حس میکنند که عملکرد سازمانشان رو به بهبود میرود. اما با گسترش سازمان و افزایش نیروها، مدیران در مییابند که وقت آن نیست که تنها با مدیریت و استخدام بخواهند استراتژیهای سازمان را پیش ببرند. این یک اشتباه هزینه بر است که تمرکز بر روی افراد به راحتی از بین برود و میتواند رضایت، فرهنگ و موفقیت بلند مدت کارکنان را تحت تأثیر قرار دهد.
کاهش بهرهوری
عواقب منابع انسانی ضعیف را در نظر بگیرید. وقتی کارمندان احساس حمایت نمیکنند، به آنها فرصت داده نمیشود، ساعتهای طولانی کار میکنند و غیره، انگیزه آنها برای انجام کار تحت تأثیر قرار میگیرد.
ایجاد تصور از برند منفی
به عنوان کارفرما یا مدیر یک کسبوکار، اعتبار شما و نام برندتان در جذب مشتری و همچنین جذب استعدادهای جدید به سازمان بسیار موثر است. Uber (تاکسی اینترنتی) را به عنوان مثال در نظر بگیرید. گرفتار یک رشته فاجعههای منابع انسانی از موارد آزار و اذیت جنسی گرفته تا نادیده گرفتن شکایات کارمندان و… شد. تبلیغات بد ناشی از آن بدون شک بسیاری را از کار در آنجا و یا استفاده از خدمات آن باز داشته است. منابع انسانی بد نام کارفرمای Uber را کاملا تحت تاثیر قرار داد.
منابع انسانی، ضامن قرار گرفتن سازمان در مسیر درست
شاید به نظر خیلی راحت بتوان از منابع انسانی در سازمانهای کوچک و متوسط چشمپوشی کرد اما در واقع هر سازمانی با بیش از دو نفر نیرو نیازمند مدیریت منابع انسانی است. بسیاری از کارآفرینان کسبو کار خود را پرقدرت و قوی آغاز میکنند و سازماندهی تمام بخشها را خودشان به عهده میگیرند، اما با رونق گرفتن کارها و بیشتر شدن تعداد افراد در سازمان آنها به مدیریت صحیح منابع انسانی نیاز پیدا خواهند کرد.
مدیریت کارکنان به زمان و مهارتهای خاصی نیاز دارد. منابع انسانی حوزه تخصصی است که بسیاری از صاحبان مشاغل از آن بی بهره اند و تخصص در آن میتواند ضامن موفقیت سازمان شما باشد.