x
x
Develop a marketing plan

تدوین مارکتینگ پلن

معمولا بازاریابی و مارکتینگ، پس از پرداخت حقوق کارمندان، بیشترین هزینه را برای کسب‌وکارها دارد. اما آیا شما به عنوان مدیر یک کسب‌وکار و یا مدیر بازاریابی نمی‌خواهید مطمئن شوید که هزینه‌ای که در بازاریابی می‌کنید به بهینه‌ترین شکل ممکن مصرف می‌شود و هدر نمی‌رود؟
معمولا اکثر مشاغل بدون برنامه بازاریابی مشخص، انواع روش‌های بازاریابی را امتحان می‌کنند و فقط از بخش کوچکی از آن نتیجه می‌گیرند در نتیجه دل‌سرد شده و دیگر به سراغ آن نمی‌روند.
یا این‌که خوش شانس خواهند بود و یک پیروزی بزرگ به دست می‌آورند اما به زودی متوجه می‌شوند که نمیدانند کدام تکنیک در چه مقیاسی باعث موفقیت آن‌ها بوده.
در این مقاله شما یاد می‌گیرید که چطور با یک مارکتینگ پلن اصولی و مشخص، کسب‌وکارتان را به طور استراتژیک رشد دهید و نرخ بازگشت سرمایه‌تان را از بازاریابی به حداکثر برسانید.

مارکتینگ پلن چیست؟

مارکتینگ پلن گزارشی است که استراتژی بازاریابی شما را برای یک بازه زمانی مشخص (1سال، 3ماه،1ماه) در آینده معلوم می‌کند. به طور معمول، یک مارکتینگ پلن شامل موارد زیر است:
• مروری بر اهداف بازاریابی و تبلیغات کسب‌وکار شما.
• شرح موقعیت فعلی مارکتینگ کسب‌وکار شما.
• یک جدول زمانی از زمان انجام وظایف مختلف درون استراتژی شما.
• شاخص‌های اصلی عملکرد (KPI) قابل پیگیری.
• شرح بازار هدف کسب‌وکار شما و نیازهای مشتری.

چگونه یک مارکتینگ پلن ایجاد کنیم؟

یادگیری نحوه تدوین یک مارکتینگ پلن شما را مجبور می‌کند تا در مراحل مهمی که منجر به یک استراتژی بازاریابی موثر می‌شود، فکر کنید و داشتن یک برنامه کاملاً مشخص به شما کمک می‌کند تا روی اهداف مهم مارکتینگ خود متمرکز باشید.
با استفاده از فهرست گسترده الگوهای مارکتینگ پلن، ایجاد مارکتینگ پلن سخت و طاقت فرسا نخواهد بود.
دامنه مارکتینگ پلن شما بسته به هدف یا نوع سازمانی که برای آن طراحی شده متفاوت است. به عنوان مثال، شما می‌توانید مارکتینگ پلنی ایجاد کنید که نمای کلی از کل استراتژی بازاریابی شرکت را ارائه دهد یا به سادگی روی یک موضوع خاص مانند SEO، بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، بازاریابی محتوا و … تمرکز کنید.
حالا می‌خواهیم نحوه ایجاد یک مارکتینگ پلن موفق را با هم بررسی کنیم:

نوشتن یک خلاصه اجرایی ساده

شما قصد دارید که یک مارکتینگ پلن هیجان انگیز بنویسید و قطعا دوست ندارید که هرکسی آن را می‌خواند خسته شده و حوصله‌اش سر برود. یکی از بهترین روش‌ها برای ایجاد هیجان در مطالعه مارکتینگ پلن شما، خلاصه نویسی اجرایی است. یک خلاصه اجرایی خوانندگان را با اهداف شرکت، موفقیت‌های بازاریابی، برنامه‌های آینده و سایر حقایق مهم متنی آشنا می‌کند.
شما می‌توانید از خلاصه اجرایی به عنوان یک آغازگر برای بقیه مارکتینگ پلن خود استفاده کنید.
موارد زیر از جمله چیزهایی است که می‌توانید در خلاصه‌تان آن را بیاورید:
• اهداف ساده بازاریابی
• شاخص‌های مهم
• نقاط عطف مهم شرکت
• حقایقی در مورد برند تجاری‌تان
• سرگذشت کوتاهی از کارمندان
• اهداف و برنامه‌های آینده
• و…

تدوین خلاصه اجرایی

نکاتی مهم در رابطه با خلاصه اجرایی

1. سعی کنید خلاصه اجرایی خود را مختصر و مفید بیان کنید. شما رمان نمی‌نویسید، بنابراین سعی کنید آن را زیر سه تا چهار پاراگراف نگه دارید.

خلاصه اجرایی فقط دو پاراگراف است، کوتاه اما موثر.

2. خلاصه اجرایی در مورد رشد شرکت و چگونگی پیشی گرفتن از رقیبان به خوانندگان می‌گوید. اما هیچ اشاره‌ای به معیارها یا آمار و ارقام نمی‌کند و در بخش بعدی مارکتینگ پلن از آن‌ها صحبت می‌شود.
3. یک خلاصه اجرایی کارآمد باید اطلاعات کافی برای جلب توجه خواننده را داشته باشد، اما هنوز آن‌ها را با دادن اطلاعات خاص غافل‌گیر نمی‌کند. بقیه مارکتینگ پلن شما هم باید خوانده شود!
4. خلاصه اجرایی هم‌چنین لحن برنامه بازاریابی شما را تعیین می‌کند. به این فکر کنید که چه لحنی متناسب با برند شما و میزان شوخ طبعی‌تان خواهد بود؟ قرار است چطور به نظر برسید؟ حرفه‌ای و قابل اعتماد؟ الهام بخش و پویا؟ ویا …

اهداف و انگیزه‌های تجاری

بعد از این‌که خلاصه اجرایی خود را کامل کردید، وقت آن است که اهداف بازاریابی خود را مشخص کنید. این یکی از مهم‌ترین قسمت‌های مارکتینگ پلن شماست، پس حتما وقت بگذارید و تا حد ممکن شفافیت داشته باشید.
به عنوان یک قانون کلی سعی کنید منحصربه‌فرد و مشخص عمل کنید و اهدافی را تعیین کنید که بر ترافیک سایت، تبدیل لید و ایجاد موفق مشتری تمرکز می‌کنند. هم‌چنین از آمار و ارقام واقعی استفاده کنید.

توجه:
از کلی گویی و ترسیم اهداف مبهم دوری کنید. مانند:

گرفتن فالور بیشتر

نوشتن مقالات بیشتر

ایجاد ویدئو بیشتر در یوتیوب

افزایش نرخ بازگشت به سایت

کاهش نرخ پرش

در عوض معیارهای کلیدی و اصلی عمل‌کرد و هم‌چنین درصدی که می‌خواهید آن‌ها را افزایش یا کاهش دهید مشخص کنید. هم‌چنین مدت زمان دسترسی به این اهداف، نحوه رسیدن به آن و جزییات بیشتر را ذکر کنید. به این ترتیب حتی اهداف مبهم نیز به اهدافی دقیق و کاربردی تبدیل می‌شوند. به عنوان مثال:

گرفتن 1000 فالور در 3 ماه
رسیدن زمان ماندگاری در صفحه به بالای 5 دقیقه در یک ماه از طریق محتوای تاثیرگذار
دریافت ترافیک ارگانیک بالای 500 نفر در هر ماه تا آخر سال
و…

مخاطب هدفتان (پرسونا) را مشخص کنید

ممکن است به نظر شما این بخش، مهم‌ترین قسمت مارکتینگ پلن به نظر نرسد و یا درباره آن چیزی نشنیده باشید، اما ارزش آن بسیار زیاد است. تا زمانی که شما مخاطب هدفتان را نشناسید و ندانید مخاطبتان در چه رده سنی است، به چه چیزی علاقمند است و … نمی‌توانید مارکتینگ پلن دقیقی داشته باشید.
شرح شخصیت مخاطب هدف یا همان پرسونا بخش مهمی از یک مارکتینگ پلن است که نباید از آن غافل شد.
شما باید از خودتان بپرسید نه تنها چگونه می‌توان بیشترین بازدید کننده را برای کسب‌وکار خود به دست آورد، بلکه چگونه می‌توان به بازدیدکننده مناسب (هدفمند) را رسید.
برای ترسیم پرسونا شما باید به سوالات زیر در مورد مشتریانتان پاسخ دهید:
• مشتریان ایده‌آل شما چه کسانی هستند؟
• اهداف آن‌ها چیست؟
• بزرگ‌ترین مشکلات و نیازهای آن‌ها چیست؟
• چگونه کسب‌وکار شما مشکلات و نیاز آن‌ها را حل می‌کند؟
• آن‌ها در چه رده سنی هستند؟
• به چه تفریحاتی علاقمندند؟
• اوقات فراغت خود را چطور می‌گذرانند؟
پاسخ به این سوالات تحقیقات زیادی را می‌طلبد، اما اطلاعات اساسی و ضروری هستند.

رخی از راه های انجام تحقیقات پرسونا عبارتند از:
• مصاحبه با خود کاربران (حضوری یا تلفنی)
• تحقیق درباره مشاغل دیگر در همان صنعت
• نظر سنجی از مخاطبان‌تان
شما می‌توانید نمونه‌های ساخت پرسونا را در مقاله اسرار مارکتینگ پلن اصولی ببینید.
هم‌چنین ابزار ساخت پرسونا سایت HubSpot نیز می‌تواند به شما در ساخت پرسونا کمک کند.

اختصاص دادن زمان برای شناسایی ویژگی‌های خاص جمعیت‌شناختی، عادت‌ها و اهداف مخاطبان، تهیه مارکتینگ پلن را برای آن‌ها آسان‌تر می‌کند.

تحقیق دقیق رقبا

در چک لیست مارکتینگ پلن، یک بخش مهم تحقیق رقبا است. این بخش به شما کمک می‌کند رقبای خود را بشناسید، این‌که چه کاری انجام می‌دهند و چگونه می‌توانید در کنار آن‌ها جایگاه خود را پیدا کنید و در حالت ایده‌آل، از آن‌ها پیشی بگیرید.
به طور معمول، تحقیقات رقبای شما باید شامل موارد زیر باشد:
• تیم بازاریابی آن‌ها چه کسانی هستند؟
• تیم رهبری آن‌ها چه کسانی هستند؟
• استراتژی بازاریابی آن‌ها چیست ؟
• استراتژی فروش آن‌ها چیست؟
• استراتژی شبکه‌های اجتماعی‌شان چیست؟
• سقف دارایی آن‌ها؟
• رشد سالانه آن‌ها (برای انجام این کار احتمالاً باید از یک ابزار بازاریابی مانند Ahrefs استفاده کنید.)
• تعداد مشتریانی که دارند و پرسونای آن‌ها

تحقیق دقیق رقبا
در مورد نقاط قوت و ضعف آن‌ها در تمام بخش‌های شرکت تحقیق کنید، شما می‌توانید از ماتریس تجزیه و تحلیل SWOT استفاده کنید تا به سرعت در تمام قسمت‌های استراتژیک آن‌ها کار کنید.

تعیین خطوط اصلی

تنظیم خطوط پایه به شما امکان می‌دهد با دقت بیشتری پیشرفت خود را ردیابی کنید. تجزیه و تحلیل اینکه چه عواملی مفید بوده و چه عواملی مفید باشند، باعث می‌شود استراتژی قوی تری ایجاد کنید. پس این اطلاعات اولیه و اصلی به خوانندگان کمک می‌کند اهداف و استراتژی شما را به روشنی درک کنند.
از آن‌جا که حجم زیادی از آمار و ارقام می‌تواند برای خواننده ترسناک و کسل‌کننده باشد، جداول، چارت‌ها و اینفوگرافیک‌ها کمک می‌کنند که درک آن‌ها راحت‌تر شود.
برای مثال به نمونه زیردقت کنید:

گزارش ماهانه شبکه‌های اجتماعی

استراتژی مارکتینگ اجرایی

پس از جمع‌آوری تمام اطلاعات متنی و معیارهای مربوط به مارکتینگ پلن، زمان آن است که استراتژی بازاریابی خود را تجزیه و تحلیل کنید. نقشه‌های ذهنی یک روش موثر برای نشان دادن چگونگی اتصال یک استراتژی با بسیاری از بخش‌های کسب‌وکار به یکدیگر است. به عنوان مثال، یک نقشه ذهنی که چهار مولفه اصلی یک استراتژی مارکتینگ مانند: سئو، تبلیغات، استراتژی محتوا و شبکه‌های اجتماعی‌تان را مشخص کرده و نحوه ارتباط و تعامل آن‌ها با یکدیگر را نشان دهد.
هرچقدر استراتژی مارکتینگ شما جامع‌تر و کامل‌تر توضیح داده شده باشد. تیم شما بهتر می‌فهمد که دقیقا چه کاری را باید انجام دهد. و با وجود اطلاعات کامل، حتی اعضای تیم برنامه‌نویسی می‌دانند که تیم بازاریابی مشغول چه کاری است.

پیگیری نتایج

برنامه بازاریابی خود را با توضیح مختصری درباره چگونگی برنامه‌ریزی برای پیگیری یا اندازه‌گیری نتایج خود ببندید. با استانداردسازی نحوه پیگیری نتایج در بین تیم خود، ناامیدی را کاهش دهید.
پیگیری نتایج شما حداقل باید شامل موارد زیر باشد:
• چیزی که قصد پیگیری آن را دارید.
• چگونه قصد دارد نتایج را پیگیری کنید.
• هر چند وقت یکبار قصد اندازه‌گیری دارید.
اکنون که نحوه تدوین مارکتینگ پلن را می‌دانید زمان آن رسیده که تدوین مارکتینگ پلن خود را آغاز کنید. فراموش نکنید که بدون مارکتینگ پلن، تلاش‌های بازاریابی شما ممکن است بی‌نتیجه باشند و یا حتی بدتر نتیجه عکس داشته باشند. شما می‌توانید با خواندن نمونه‌هایی از مارکتینگ پلن و اسرار مارکتینگ پلن کاملا به آن مسلط شده و یک مارکتینگ پلن اصولی و جامع را با توجه به نوع کسب‌وکارتان تدوین کنید.

دیدگاهتان را بنویسید