در عصر دیجیتال امروز، چیزی وجود دارد که فناوری نتوانسته جایگزین آن شود: “ارتباطات شخصی”. هرچند بازاریابی دیجیتال با وجود رسانه های اجتماعی این عرصه را به طرز چشمگیری تغییر داده و بسیار مفید و سودمند است، اما بهطور کامل نمیتواند جایگزین ارزش بازاریابی حضوری شود.
بازاریابی حضوری نوعی بازاریابی مستقیم با مشتریان بالقوه از طریق ارتباطات فیزیکی است.
هیچ توییت، چت و یا تماس ویدئویی نمیتواند جایگزین یک ارتباط واقعی انسانی شود. مهمترین نکته بازاریابی حضوری، قابلیت مشاهده و اعتماد است. بازاریابی حضوری به عنوان شاخهای از بازاریابی میدانی، تعاملات مثبت کسبوکار را از طریق جلسات حضوری با مشتریان، رویدادهای فروش، نمایشهای حضوری محصولات، بازدید از فروشگاه، حضور در مراسم و… تقویت میکند.
اما بازاریابی حضوری چیست؟ چرا اهمیت دارد؟ و چگونه میتوانید از آن در کسبوکار خود استفاده کنید؟ در این مقاله قصد داریم به این سوالات و سوالات مهم دیگر پاسخ بدهیم.
بازاریابی حضوری (Face-to-Face) چیست؟
بازاریابی حضوری به هر سناریویی گفته میشود که در آن کسبوکار خود را به شخص دیگر یا گروهی از افراد به صورت شخصی تبلیغ کنید. مانند زمانی که هنگام صحبت کردن و یا ارتباط شخصی و فرد به فرد با دیگران، به چشمهایشان نگاه میکنید.
به عنوان مثال، ممکن است در فروشگاه مواد غذایی با کسی آشنا شوید و آن شخص از شما بپرسد که برای گذران زندگی چه کاری انجام میدهید و شغلتان چیست، و شما توضیح دهید که برای عکاسان علاقمند دوره های آنلاین عکاسی برگذار میکنید. در این مرحله ممکن است مکالمات شما تغییر کند و اگر شخص مقابل به عکاسی علاقه دارد، در مورد دوره آنلاین شما سوال کند. شما میتوانید کارت ویزیت یا آدرس وب سایتتان را به او بدهید که در آن فرد بتواند با کسبوکار شما بیشتر آشنا شود. این نمونه ای از بازاریابی غیررسمی حضوری بود. شما از فرصت پیش آمده استفاده میکنید و میتوانید به شخص دیگری در مورد تجارت و محصولات دیجیتالی که میفروشید اطلاع دهید.
فرقی ندارد که شما کدام روش بازاریابی حضوری را انتخاب میکنید، این باید بخشی مهمی از برنامه بازاریابی شما و استراتژی کسبوکارتان باشد. قطعا شما نمیخواهید تمام تلاش تبلیغاتی خود را به بازاریابی دیجیتال و سایر کمپین های آنلاین محدود کنید زیرا یک فرصت ارزشمند را برای شناختن حضوری مشتریان بالقوه و مشتریان فعلی خود از دست خواهید داد.
چرا بازاریابی حضوری مهم است؟
تصور کنید برای خرید لپتاپ به فروشگاه مراجعه کردهاید و فقط یک دید کلی نسبت به آنچه میخواهید خریداری کنید، دارید. به فروشگاه میروید و مشخصات هر لپتاپ را میخوانید و بررسی میکنید. در اینجا نماینده فروشگاه از شما میپرسد آیا میتواند كمك كند؟ شما پیشنهاد او را میپذیرید و توضیح میدهید که میخواهید لپتاپ شما دقیقا چهکار کند؛ همکار فروش، به دو یا سه مدل اشاره میکند که احتمالاً پاسخگوی نیازهای شما خواهد بود. شما از کمک کارمند سپاسگزار هستید و بنابراین به احتمال زیاد همانجا لپتاپ مورد نظر را میخرید.
چرا؟ زیرا شما با همکار فروش ارتباط شخصی برقرار کردهاید. ممکن است او چند شوخی کرده باشد، از شما سوالاتی پرسیده باشد تا بتواند پیشنهاد بهتری ارائه دهد و یا به شما گفته باشد چطور در خریدتان سود کنید. بازاریابی حضوری اهمیت دارد زیرا این تجربه کاملاً متفاوت از بازاریابی آنلاین است. شما میتوانید مشتریان احتمالی را که هرگز کسبوکار شما را به صورت آنلاین پیدا نکردهاند ملاقات کنید، و میتوانید به طور مستقیم به نقاط ضعف و اعتراض مشتریان بپردازید تا شانس فروش را افزایش دهید.
5 دلیل برای بازاریابی حضوری با مشتریان مهم
شما به عنوان یک کارآفرین و یا مدیر کسبوکار، قبل از استفاده از هر تکنیک بازاریابی، باید بدانید که آن تکنیک چطور بر کسبوکار شما تاثیر میگذارد. در این بخش با هم مهمترین دلایلی که چرا شما باید بازاریابی حضوری را امتحان کنید را بررسی میکنیم.
1. مشتریان حس خرید کردن را بیشتر درک میکنند
زمانی که صرف بازاریابی برای یک مشتری صرف میکنید، حس خرید را بیشتر به او القا میکنید. ملاقات حضوری این امکان را به شما میدهد که تجربه خرید مثبتی برای مشتریانتان بسازید و ممکن است آن شخص نیز شما را به دیگران معرفی کند و به این ترتیب با ساختن یک تجربه مثبت به ده ها مشتری دسترسی پیدا کنید.
2. بازاریابی حضوری مخاطبانتان را به سمت شما میآورد
احتمالا این را میدانید که بازاریابی دیجیتال، سال به سال دشوارتر میشود. قطعا اینکار اتلاف وقت نیست، اما در بازاریابی دیجیتال دسترسی ارگانیک به مخاطبان هدف برای کارفرمایان دشوار است. بازاریابی حضوری عامل مقیاس پذیری را که بر بسیاری از مشاغل کوچک تأثیر می گذارد، از بین میبرد و به جای انتظار برای یافتن مشتری از طریق موتورهای جستجو، شبکههای اجتماعی و مراجعه مشتری، مستقیما مشتری شما را پیدا میکند.
3. ایجاد روابط و اعتبار
در تجارت مهم ترین مسئله، روابط و ارتباطات است. بهترین کارآفرینان میدانند که میتوانند با ایجاد ارتباط با مشتری، حفظ و جذب آن را بهبود ببخشند.
بخشی از این امر مربوط به اعتماد است. اگر نتوانید کسی را ببینید و صدای او را بشنوید، ممکن است از توانایی های آن شخص کاملاً اطمینان نداشته باشید. انسانها موجوداتی فوق العاده اجتماعی هستند و ما برای تصمیم گیری در مورد اعتماد یا عدماعتماد به شخص دیگر، به زبان بدن و همچنین کلمات اعتماد میکنیم. از طریق بازاریابی حضوری میتوانید اعتبار ایجاد کرده و روابط مستحکمتری برقرار کنید زیرا قادر هستید نه تنها راجع به چشماندازها و انتظارات صحبت کنید، بلکه به سخنان آنها گوش دهید.
4. بیشتر قابل مشاهده و در دسترس خواهید بود
بازاریابی حضوری باعث میشود بیشتر به چشم بیایید. این امر به ویژه اگر در یک رویداد سخنرانی کنید یا به طرق دیگر در سازماندهی آن شرکت کنید ، بیشتر صادق است.
شما میتوانید وابستگی خود را با این رویدادها در وب سایتتان منتشر کنید تا قابلیت مشاهده خود را در جستجوی آنلاین افزایش دهید. به علاوه، در زمانی که در یک رویداد حضوری شرکت می کنید، هرکسی می تواند بیاید و با شما صحبت کند. شما خود را آماده میکنید برای اینکه مشتریان احتمالی شما را ببینند.
شما میتوانید از بازاریابی حضوری استفاده کنید تا ترسهای احتمالی را برطرف سازید. به آنها نشان دهید که هم قابل دسترس و هم قابل اعتماد هستید تا احساس راحتی بیشتری در دادن پول به شما کنند.
5. ارتباط موثرتری برقرار میکنید
هنگامی که ما شخصاً با هم ارتباط برقرار میکنیم، طبیعیتر و صادقانه تر از زمانی است که با اینترنت ارتباط برقرار میکنیم، به خصوص به وسیله کلمات و ارتباط متنی. دیگران میتوانند حالات چهره، زبان بدن و نحوه ارائه ما را ببینند. علاوهبر این، آنها میتوانند صدای ما را بشنوند و بهتر درک کنند که ما براساس احساساتمان چه میگوییم.
چگونه از بازاریابی حضوری در کسب و کار استفاده کنیم+تکنیکها و قواعد
در این بخش میخواهیم بررسی کنیم که چطور از بازاریابی حضوری باید در کسبوکارمان استفاده کنیم و هنگام بازاریابی از چه تکنیکها و قواعدی باید استفاده کنیم تا پاسخ بهتری بگیریم.
از احساسات غافل نشوید
احساسات سنگ بنای هر پلتفرم بازاریابی است. بدون احساسات، نمیتوانید پاسخ دلخواهتان را در مشتریان احتمالی خود ایجاد کنید. حالا منظور از احساسات چیست؟ به تمامی وقتهایی فکر کنید که یک تبلیغ شما را تحت تاثیر قرار داده و یا با آن خندیدهاید.
ایجاد ارتباط عاطفی بین شما و هرکسی که در طول بازاریابی حضوری ملاقات میکنید ضروری است. از آنها در مورد امیدها و رویاهایشان سوال کنید. مشخص کنید که آنها می خواهند چه کاری انجام دهند و درمورد اهداف و ناکامیهایشان اطلاعات کسب کنید.
بازاریاب باشید نه فروشنده!
به مشتری این احساس را ندهید که شما حتما قصد دارید محصولتان را به او بفروشید. با سوال کردن از او شروع کنید و سعی کنید بفهمید که به چه چیزی علاقمند است و به دنبال چه چیزی است. ممکن است مشکلات او به هیچ کدام از محصولات و خدمات شما مربوط نباشد. در این صورت میتوانید بر روی عضویت در سایتتان تمرکز کنید. فقط مطمئن باشید که مکالمه پیش میرود و مشتری از گفتوگو با شما احساس ناراحتی نمیکند.
ارتباط دیجیتالی را وارد صحبتتان کنید
قرار نیست صرفا به دلیل بازاریابی حضوری، بازاریابی دیجیتال را فراموش کنید. سعی کنید در مکالماتتان از سایت و شبکههای اجتماعی برندتان یاد کنید. میتوانید این کار را با دادن کارت ویزیتتان که مشخصات شبکههای اجتماعی و وب سایتتان در آن است انجام دهید.
بازاریابی حضوری، قطعه مهم پازل بازاریابی
روانشناسان کشف کردهاند که تبادلات شیمیایی مهمی بین افرادی که رودررو یکدیگر را ملاقات میکنند صورت میگیرد. حتی چیزی به سادگی دست دادن با شخص دیگر میتواند پیوند قوی تری نسبت به اینکه بخواهید برای آن شخص ایمیل ارسال کنید، ایجاد کند.
ما در این مقاله سعی کردیم تا به نکات مهم برای بازاریابی حضوری اشاره کنیم، برای مطالعه بیشتر میتوانید مقاله اصول بازاریابی دقیق را مطالعه کنید.