x
x
Low emotional intelligence

هوش هیجانی پایین؛ نشانه ها و عوارض

هوش فقط هوشمند بودنی که از آن در کتاب‌ها صحبت می‌کنند نیست. در تقسیم بندی‌های مختلف، هوش را به 9 دسته و بعضی به 3 دسته تقسیم می‌کنند. اما در این مقاله برای بررسی ابعاد هوش هیجانی آن را با هوش منطقی و نوع دیگری از هوش با عنوان هوش معنوی مقایسه می‌کنیم. هوش عقلانی مرتبط با مهارت‌های منطقی و زبان‌شناسی است؛ که هم‌اکنون بیشتر از سایر هوش‌ها به عنوان ملاک موفقیت آموزشی شناخته می‌شود. این هوش برای حل مسائل ریاضی و منطقی است و از آن با عنوان IQ یاد می‌کنیم. در این مقاله، در مورد نقش هوش هیجانی، اهمیت آن، نشانه‌های پایین بودن هوش هیجانی و اکتسابی بودن آن صحبت می‌کنیم. برای خواندن مطالب بیشتر می‌توانید مقاله هوش هیجانی را مطالعه کنید.

جایگاه هوش هیجانی

در دهه‌های اخیر، تحقیقات روان‌شناختی نشان داده است که هوش هیجانی (EQ) آن چیزیست که خیلی بیشتر از هوش عقلانی (IQ) می‌تواند تأثیرات مهمی در زندگی ما داشته باشد. در سال‌های گذشته تصور کارشناسان بر این بود که ضریب هوشی یا IQ دلیلی برای موفقیت افراد است. بدین معنی که هر چه افراد از ضریب هوشی بیشتری برخوردار باشند، موفقیت بیشتری کسب خواهند کرد. اما امروزه ثابت شده است که ضریب هوشی اگرچه برای موفقیت افراد مهم است، اما فاکتوری که باعث موفقیت افراد می شود، هوش هیجانی است. هوش هیجانی به طور کلی به توانایی کار موثر با احساسات اشاره دارد. افرادی که از هوش هیجانی بالایی برخوردارند تمایل دارند روابط شخصی و شغلی رضایت بخش‌تری داشته باشند و هم‌چنین از سطح روانی بالاتری برخوردارند.

جایگاه هوش هیجانی

چرا هوش هیجانی مهم است؟

هوش هیجانی مهارت شناختن دلیل احساسات شما و سپس انتخاب احساس‌های مختلف است. اگر می‌خواهید در زندگی و کار خود موفق شوید، این یک عامل مهم است. کسانی که دارای هوش هیجانی بالا هستند، راحت‌تر نقاط ضعف خود را می‌شناسند و بیشتر و بهتر می‌توانند با دیگران همدردی کنند، در حالی که افرادی که دارای هوش هیجانی پایین هستند به دلیل مشکلات در ارتباط با دیگران، احتمالاً تنها و منزوی هستند. عدم توجه کافی به هوش هیجانی و تقویت آن می‌تواند مانع بزرگی در مدیریت، رهبری، روابط و دریک کلام موفقیت کلی شما باشد.

7 رفتار که نشان می‌دهد هوش هیجانی شما پایین است

اگر هرکدام از این علائم هشدار دهنده برای شما آشنا به نظر می‌رسد، تمرین برای توسعه وپیشرفت هوش هیجانی خود شروع کنید. ما در مقاله هوش هیجانی تمام راه حل‌های آن را توضیح داده‌ایم.

1. شما حس می‌کنید که اغلب دیگران با شما ارتباط نمی‌گیرند
هوش هیجانی به معنای صادق بودن با خود است. اگر دائماً می‌بینید که افراد با شما ارتباط برقرار نمی‌کنند، با خودتان صادق باشید و ببینید چه کار دیگری لازم است در این راستا انجام‌دهید؟

2. شما دیگران را مقصر مشکلات خود می‌دانید
وقتی دیگران را سرزنش می‌کنید، از فرصت رشد خود دست می‌کشید. رشد هوش هیجانی شما به شما کمک می‌کند تا درک کنید که جستجوی علت مسائلتان در گذشته خود بسیار مفیدتر است تا سرزنش دیگران. سرزنش دیگران غالباً به این معنی است که ازپذیرش یک حقیقت دشوار در مورد خودتان اجتناب می‌کنید.

3. شما در درک مردم مهارت ندارید
در تجارت، درک افراد -فهمیدن آن‌چه آن‌ها فراتر از سخنانشان می‌گویند- یک مهارت فوق العاده مفید است، و عدم توانایی در درک مردم علامت قوی فقدان هوش هیجانی شما است. وقتی نسبت به احساسات خود شناخت کافی داشته باشید، در درک دیگران مهارت بیشتری پیدا خواهید کرد.

4. شما معمولا از این‌که مردم درکتان کنند ناامید می‌شوید
زمانی که مردم شما را درک نمی‌کنند و حرفتان را متوجه نمی‌شوند، ممکن است مشکل از نحوه‌ی بیان و طرز ارتباط گرفتن شما باشد. انتظار نداشته باشید تمام مردم به نحوی که شما می‌خواهید ارتباط برقرار کنند، یاد بگیرید که چطور با دید ذهنی مخاطبانتان با آن‌ها ارتباط بگیرید نه دید خودتان.

نشانه های هوش هیجانی پایین

5. شما معمولا در مورد آن‌چه از دیگران یاد می‌گیرید سورپرایز می‌شوید
بخشی از توسعه هوش هیجانی یادگیری شناخت الگوهای فکری، کلمات و رفتار افراد است. درک این الگوها و روش‌هایی که هر از گاهی از آن‌ها استفاده می‌کنیم، به شما کمک می‌کند نوعی بینش ایجاد کنید که به شما امکان درک چگونگی واکنش مردم را می‌دهد.

6. شما همدلی ندارید
افرادی که همدل هستند می‌توانند درک کنند که دیگران چه احساسی دارند و گفتار و کردار آن‌ها چه تأثیری بر دیگران دارد. فردی با هوش هیجانی پایین می‌تواند ناخواسته با شوخی‌هایی نا به جایی که می‌کند، حس توهین یا بداخلاقی را به اطرافیان القا کند و به فردی منفور تبدیل شود. اگر پیش بینی نیازهای دیگران برایتان دشوار است، یا اگر گاهی اوقات متوجه شدید که مردم از شما عصبانی می‌شوند و دلیل آن را نمی‌فهمید، قبل از صحبت کردن به خودتان آموزش دهید که مکث کنید تا درباره این‌که با چه کسی صحبت می‌کنید و چه پاسخی ممکن است دریافت کنید، تامل کنید.

همدلی

7. شما در ایجاد روابط نزدیک مشکل دارید
هوش هیجانی به شما کمک می‌کند، تا با ایجاد ارتباط با افراد در سطوح عمیق‌تر (نه فقط روابط سطحی)، بهترین خودتان باشید. شما با همدلی و درک بیشتر، تعاملات بهتری با دیگران برقرار می‌کنید و این امر زمینه ساز روابط عمیق‌تر است.
در بحث ایجاد روابط، چون رابطه یک مسئله دو نفره است هر دو طرف باید بخواهند که در یک کار سخت، که همان ایجاد ارتباط عمیق است مشارکت کنند و سهم شما از این مسئله شناخت خودتان و نحوه مدیریت احساسات است.

هوش هیجانی، توانایی اکتسابی

یکی دیگر از تفاوت‌های مهم هوش منطقی و هوش هیجانی این است که هوش منطقی بیشتر به عوامل ژنتیکی وابسته است ولی هوش هیجانی، با تمرین‌ها و روش‌های مختلف قابل افزایش است و با بیشترشدن سن می‌تواند رشد یابد. افزایش هوش هیجانی، نوعی مهارت است و با تلاش و کسب دانش، هم‌چنین آموزش مهارت های کاربردی، افزایش خواهد یافت.

اساسا درک هوش هیجانی برای رسیدن به موفقیت کارسختی نیست اما لازم است. چه شما از بدو تولد هوش هیجانی بالایی داشته باشید، چه مجبور باشید برای داشتن آن به سختی تمرین کنید، باید بدانید که داشتن درصد حداقلی از آن لازم و ضروری است. شما می‌توانید راهکارهای تقویت هوش هیجانی را در این مقاله بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید