x
x
انواع مدل‌های بازاریابی؛ بررسی 12 مدل کاربردی

انواع مدل‌ های بازاریابی؛ بررسی 12 مدل کاربردی

انواع مدل‌ های بازاریابی؛ بررسی 12 مدل کاربردی

برای نشان دادن مزایای محصول یا خدمات خود و جذب مشتری موردنظرتان باید با انواع مدل‌های بازاریابی آشنا باشید. اگرچه این مدل‌ها از نظر پایه و اساس تفاوتی با یکدیگر ندارند اما هر مدلی نمی‌تواند شما را تا هدفتان همراهی کند.

از دهۀ ۱۹۹۰ تا امروز صنعت بازاریابی با سرعت بسیار زیادی تکامل یافته و مدل‌های مختلفی برای دستیابی به اهداف متفاوت طراحی شده‌ است.

متخصصان این صنعت با توجه به تغییر رفتار مصرف‌کنندگان و همچنین ظهور ابزارهای جدید تلاش کرده‌اند که با طراحی مدل‌های جدید نیاز صاحبان کسب‌وکارها را برطرف کنند.

برای آشنایی بیشتر با انواع مدل‌های بازاریابی با ما همراه شوید تا نگاهی به ۱۲مدل کاربردی و رایج بیندازیم.

انواع مدل‌ های بازاریابی

صنعت بازاریابی در گذر زمان تحولات زیادی به خود دیده است. این تحولات باعث به وجود آمدن مدل‌های متفاوت بازاریابی شده است. با این حال شما باید براساس نیاز و هدف خود یکی از انواع مدل‌های بازاریابی را انتخاب کنید.

انواع مدل‌های بازاریابی؛ بررسی 12 مدل کاربردی

شما برای بقای کسب‌وکارتان به یک استراتژی قدرتمند بازاریابی نیاز دارید. لازمۀ اتخاذ یک استراتژی قدرتمند، آشنایی با مدل‌های مختلف بازاریابی است. از این‌رو به خواندن این یادداشت ادامه دهید تا با ۱۲ مدل رایج و کاربردی بازاریابی آشنا شوید.

۱. بازاریابی محتوا

بازاریابی محتوا یکی از محبوب‌ترین انواع مدل‌های بازاریابی است. در این استراتژی تمام فعالیت‌های شما حول تولید محتوا شکل می‌گیرد.

هدف از تولید محتوا ارائۀ اطلاعات مفید به مخاطب هدف است. در حقیقت شما در این بازاریابی با تولید محتوای مرتبط با محصول و حوزۀ فعالیتتان سعی می‌کنید که مخاطبان مورد نظرتان را به سمت خود بکشید.

این نوع بازاریابی به طور کلی از سه بخش تولید، انتشار و توزیع محتوا تشکیل شده است. شما محتواهای خود را از کانال‌های مختلفی مانند شبکه‌های اجتماعی، بلاگ‌ها، ویدئوها، کتاب‌های الکترونیکی و وبینارها به دست مخاطب می‌رسانید.

بازاریابی محتوا یکی از انواع مدل‌های بازاریابی به شمار می‌آید که می‌تواند در طولانی‌مدت باعث ماندگاری برند شما در ذهن مخاطب شود.

یکی از مزیت‌های این نوع بازاریابی، همراهی مصرف‌کنندگان است. به عبارت دیگر مصرف‌کنندگان برخلاف تبلیغات نمایشی از محتواهای جذاب و گیرا استقبال می‌کنند.

۲. بازاریابی موتورهای جست‌وجو

در بازاریابی موتورهای جست‌وجو تمام فعالیت‌های شما با هدف حضور برندتان در صفحه نتایج موتورهای جست‌وجو انجام می‌شوند. اگر این بازاریابی به درستی اجرا شود، برند شما در رتبۀ اول موتورهای جست‌وجو مانند گوگل قرار خواهد گرفت.

در این نوع بازاریابی شما تبلیغات خود را به افرادی ارائه می‌دهید که از موتورهای جست‌وجو برای رفع نیازهای خود استفاده می‌کنند. در حقیقت شما به کمک سئو و تبلیغات کلیکی سعی می‌کنید مخاطبان هدفتان را به سمت خودتان هدایت کنید.

این روزها موتورهای جست‌وجو در تصمیم‌گیری خرید مشتریان نقش مهمی ایفا می‌کنند. به همین دلیل این بازاریابی می‌تواند کسب‌وکارتان را دگرگون کند.

۳. بازاریابی ویدئویی

بازاریابی ویدئویی یکی از قدرتمندترین انواع مدل‌های بازاریابی به شمار می‌آید. این استراتژی را می‌توان یکی از زیرمجموعه‌های بازاریابی محتوا در نظر گرفت. در این نوع بازاریابی از محتوای ویدئویی برای هدف قرار دادن مخاطبان استفاده می‌شود.

با توجه به علاقۀ مصرف‌کنندگان به محتواهای ویدئویی مانند ویدئوهای نقد و بررسی محصول این مدل بازاریابی شکل گرفت. ویدئوها می‌توانند به شما کمک کنند تا آگاهی از برند، نرخ تبدیل و نرخ فروش خود را افزایش دهید.

برای برقراری ارتباط با مشتریان خود با استفاده از ویدئوها پشت صحنۀ کسب‌وکارتان را برای آن‌ها نمایش دهید. به عنوان مثال می‌توانید آن‌ها را با اعضای تیم‌هایتان و فرآیند محصول آشنا کنید یا داستان برندتان را در قالب یک ویدئوی جذاب با آن‌ها در میان بگذارید.

۴. بازاریابی مستقیم

بازاریابی مستقیم یکی از انواع مدل‌های بازاریابی به شمار می‌آید که به طور مستقیم با مشتریان احتمالی و مشتریان فعلی تماس برقرار می‌کند. برای برقراری تماس مستقیم می‌توان از رو‌ش‌های مختلفی مانند پخش بروشور، ارسال ایمیل، تماس تلفنی و ارسال اس‌ام‌اس استفاده کرد.

این روزها مصرف‌کنندگان با روی خوش از تبلیغات مستقیم استقبال نمی‌کنند. با این حال این نوع بازاریابی همچنان یکی از راه‌های افزایش فروش و آگاهی از برند به شمار می‌آید.

با شخصی‌سازی کردن تبلیغات خود و همچنین کمی خلاقیت می‌توانید از مزایای این نوع بازاریابی بهره ببرید. از ارسال انبوه پیام‌های مشابه پرهیز کنید!

۵. بازاریابی شبکه‌های اجتماعی

انواع مدل‌های بازاریابی؛ بررسی 12 مدل کاربردی

هدف از بازاریابی شبکه‌های اجتماعی هدایت ترافیک از شبکه‌های اجتماعی به سمت وب‌سایت کسب‌وکار است. علاوه بر این کسب‌وکارها با کمک این نوع بازاریابی سعی می‌کنند آگاهی از برند و همچنین وفاداری مشتری را افزایش دهند.

شبکه‌های اجتماعی به برندها و کسب‌وکارها اجازه می‌دهند که به طور مستقیم با مردم تعامل داشته باشند. امروزه تعامل نقش مهمی در شکل‌گیری دیدگاه و نگاه مخاطب به برند ایفا می‌کند.

از رایج‌ترین و محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی میان کاربران ایرانی می‌توان به اینستاگرام، توییتر، یوتیوب و لینکدین اشاره کرد.

برای آشنایی با بازاریابی شبکه‌های اجتماعی کافی است به حساب یکی از کسب‌وکارهای معروف مانند کوکاکولا نگاهی بیندازید. به طور کلی تحقق اهدافتان به محتوای جذاب و انتشار منظم بستگی دارد.

هدف کاربران از حضور در شبکه‌های اجتماعی سرگرم شدن است. شما می‌توانید از محتواهای آموزشی و جذاب برای جلب توجه آن‌ها بهره ببرید.

به خاطر داشته باشید که محتوای شما باید بتواند مخاطب را به لایک کردن، نظر دادن و به اشتراک گذاشتن با سایر افراد ترغیب کند.

 بازاریابی شبکه‌های اجتماعی شمشیری دو لبه است! فعالیت‌های شما می‌توانند به یک موفقیت عظیم یا یک فاجعه ختم شود. از این‌رو با احتیاط قدم بردارید!

۶. بازاریابی پایگاه داده

از دیگر انواع مدل‌های بازاریابی می‌توان به دیتابیس مارکتینگ یا همان بازاریابی پایگاه داده اشاره کرد. در این نوع بازاریابی از اطلاعات مشتری مانند نام، جنسیت، شغل، آدرس، آخرین خرید و تیکت‌های پشتیبانی او استفاده می‌شود.

به عنوان مثال برای ارائۀ یک تور گردشگری مقرون‌به‌صرفه به معلمان می‌توانید از لیست شماره تلفن‌های آن‌ها استفاده کنید.

جمع‌آوری اطلاعات به شما اجازه می‌دهد تا پیام‌هایتان را سفارشی و شخصی‌سازی کنید. از این‌رو شانس بیشتری برای جذب مخاطبان هدفتان خواهید داشت.

برای افزایش اثربخشی بازاریابی پایگاه داده بدون کسب اجازه نسبت به ارسال ایمیل یا اس‌ام‌اس تبلیغاتی اقدام نکنید.

۷. اینفلوئنسر مارکتینگ

اینفلوئنسر مارکتینگ یکی از انواع مدل‌های بازاریابی به حساب می‌آید که این روزها بیش از پیش مورد توجه صاحبان کسب‌وکارها قرار گرفته است.

اینفلوئنسر مارکتینگ مانند بازاریابی شبکه‌های اجتماعی به حضور مخاطب در شبکه‌های اجتماعی متکی است. در این مدل بازاریابی صاحبان کسب‌وکارها با همکاری اینفلوئنسرها سعی می‌کنند تا پیام خود را به دست مخاطبان هدفشان برسانند.

اغلب افراد هنگام خرید سعی می‌کنند نظرات دیگران را جویا شوند. به همین دلیل پس از تأیید سایر افراد، شما احتمال فروش محصولتان بیشتر است.

علاوه بر این آمارها نشان می‌دهند که نسل جدید نه تنها مطالب اینفلوئنسرها را پیگیری می‌کنند بلکه از آن‌ها پیروی می‌کنند. به همین دلیل کافی است نام شما از دهان یک اینفلوئنسر مرتبط با حوزۀ فعالیتتان خارج شود.

این نوع بازاریابی یکی از استراتژی‌های قدرتمند و رایج در اینستاگرام و یوتیوب است. برای افزایش اثربخشی فعالیت‌هایتان بهتر است هنگام انتخاب اینفلوئنسر به تعداد فالوورها، نرخ تعامل، ویژگی‌های جمعیت‌شناختی فالوورها، حوزۀ فعالیت و شهرت و اعتبار او دقت کنید.

۸. گوریلا مارکتینگ

گوریلا مارکتینگ یا همان بازاریابی چریکی یکی دیگر از انواع مدل‌های بازاریابی است که باید با آن آشنا باشید. مانند میدان جنگ از اصل غافلگیری برای پیروزی بهره ببرید.

گوریلا مارکتینگ به معنای استفاده از روش‌های غیرمعمول برای جلب توجه مخاطبان است. این روش بازاریابی به نسبت سایر مدل‌ها مقرون‌‌به‌صرفه‌تر است.

بازاریابی چریکی در اصل ایجاد سر و صدا برای دیده شدن است. این نوع بازاریابی به دلیل استفاده از روش‌های غیرمتعارف باعث می‌شود که برند شما مدت‌ها در یاد مخاطبان بماند. با این حال گاهی اوقات ممکن است به دلیل عدم اجرای صحیح به اعتبار و آیندۀ کسب‌وکارتان آسیب برساند.

۹. ایونت مارکتینگ

ایونت مارکتینگ یا همان بازاریابی رویداد به معنای برگزاری یک رویداد برای معرفی برند، محصول یا خدمت است. این بازاریابی نسبت به سایر مدل‌های بازاریابی به زمان و سرمایه‌گذاری مالی بیشتری نیاز دارد.

با این حال اگر بتوانید به درستی این نوع بازاریابی را پیاده‌سازی کنید سود زیادی به سمت شما باز خواهد گشت.

این روزها که تلفن‌های همراه باعث کم شدن ارتباطات حضوری میان مردم شده‌اند برگزاری یک رویداد می‌تواند فرصتی عالی برای تجدید دیدار و برقراری ارتباط مستقیم با مخاطبان باشد.

شما علاوه بر برگزاری یک رویداد می‌توانید در رویدادهای مختلف به عنوان سخنران یا اسپانسر حضور داشته باشید. شما با اتخاذ این روش می‌توانید با هزینه‌ای کمتر از حالت اول از مزایای ایونت مارکتینگ بهره ببرید.

ایونت مارکتینگ یکی از انواع مدل‌های بازاریابی به شمار می‌آید که نرخ بازگشت سرمایۀ آن بیش از هر چیزی به تعداد شرکت‌کنندگان بستگی دارد. به همین دلیل قبل از هر چیزی  یک استراتژی قدرتمند برای تبلیغات رویداد خود تدوین کنید.

۱۰. بازاریابی محصول

بازاریابی محصول یکی از انواع مدل‌های بازاریابی است که به ارائه و عرضۀ استراتژیک یک محصول یا خدمت جدید به بازار اختصاص دارد.

آیا تا به حال به محصولات جدید در قفسه‌های فروشگاه دقت کرده‌اید؟ آیا دیدن محصولات جدید برای شما عادی شده است؟ بد نیست بدانید که ساعت‌ها صرف قیمت‌گذاری، چگونگی ارائه، کانال‌های عرضه و سایر موارد مشابه شده است.

در این نوع بازاریابی شما باید نسبت به تمام ویژگی‌های محصول خود آگاه باشید. آیا این محصول یک کالای لوکس به حساب می‌آید؟ با چه قیمتی می‌توان مشتری را به سمت خرید آن هدایت کرد؟ آیا نحوۀ استفاده از آن را باید آموزش داد؟ چه چیزی محصولتان را متمایز می‌کند؟

علاوه بر این شما باید سایر رقبا و محصولشان را در نظر بگیرید تا بتوانید یک استراتژی قدرتمند برای عرضۀ محصولتان تدوین کنید. به طور کلی شما در این نوع بازاریابی، با انجام تحقیقات مربوط به بازار و همچنین جایگاه‌یابی سعی می‌کنید تقاضا را افزایش دهید.

۱۱. افیلیت مارکتینگ

افیلیت مارکتینگ از دیگر انواع مدل‌های بازاریابی به شمار می‌آید که از محبوبیت زیادی میان صاحبان کسب‌وکارها برخوردار است. شما به کمک آن، بازاریابی و فروش محصولتان را به دیگران واگذار می‌کنید.

در این نوع بازاریابی یک لینک معرف برای هر کسب‌وکار و فرد در نظر گرفته می‌شود. اگر یک مشتری از طریق لینک آن‌ها نسبت به خرید محصول اقدام کند پورسانت مشخصی پرداخت می‌شود.

اغلب اینفلوئنسرها از این روش برای کسب درآمد بیشتر استقبال می‌کنند. از طرف دیگر این یک فرصت عالی برای شماست که از ظرفیت‌های حساب کاربری آن‌ها بهره ببرید.

۱۲. بازاریابی دهان به دهان

انواع مدل‌های بازاریابی؛ بررسی 12 مدل کاربردی

هنگام خرید به نظر دوستتان اعتماد می‌کنید یا برندی که محصول را عرضه کرده است؟ پاسخ این سؤال بسیار واضح است.

اغلب مصرف‌کنندگان به اطرافیان خود و همچنین مشتریانی که از محصول یا خدمت مورد نظر آن‌ها استفاده کرده‌اند اعتماد می‌کنند. همین موضوع، بازاریابی دهان به دهان را به یکی از قدرتمندترین انواع مدل‌های بازاریابی تبدیل کرده است.

شما نمی‌توانید مشتریان خود را وادار کنید که محصول یا خدمت شما را تبلیغ کنند. با این حال با کمک بازاریابی دهان به دهان می‌توانید مشتریان را به صحبت کردن دربارۀ محصول یا خدمت خود تشویق و ترغیب کنید.

سخن آخر

حال که با انواع مدل‌های بازاریابی آشنا شدید وقت آن است که آن‌ها را فرا بگیرید ولی نیازی به یادگیری تمام روش‌های بازاریابی نیست.

در حقیقت شما باید به دنبال یادگیری مدل‌هایی باشید که نیازتان را برطرف کند و شما را به اهدافتان برساند. از آن گذشته شما باید منابع خود را هم در نظر بگیرید. گاهی اوقات شما چاره‌ای به غیر از اجرای مدل‌های ارزان بازاریابی ندارید.

به خاطر داشته باشید شما زمانی به اهداف خود نزدیک می‌شوید که بتوانید منابع خود را مدیریت کنید. قرار نیست نسخه‌ای که دیگری را درمان کرده است بتواند حال شما را هم خوب کند.

در این یادداشت تلاش کردیم که به رایج‌ترین و محبوب‌ترین مدل‌های بازاریابی اشاره کنیم. آیا چیزی از قلم افتاده است؟ در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید