هویت بصری در برند سازی؛ بررسی اهمیت و 4 عنصر مهم آن
آیا تا امروز به اهمیت هویت بصری در استراتژی برندسازی توجه کردهاید؟ وقتی پای برندسازی در میان باشد آنچه که میبینید همان چیزی است که به دست میآورید. دست کم این احساسی است که مشتریان بالقوه دارند.
هیچ دلیلی وجود ندارد که مشتریان بالقوه به یک برند که از نظر بصری ضعیف کار کرده است دید مثبتی داشته باشند. ایجاد اعتماد کافی به عهدۀ برند است. در برندسازی به «آنچه که میبینید» هویت بصری برند گفته میشود.
هویت بصری چیزی به غیر از اینکه «چگونه آگاهی را شکل میدهید و یک احساس از طریق عناصر قابل مشاهدۀ برندتان ایجاد میکنید؟» نیست.
تصاویر، یکی از قدرتمندترین ابزارهای ارتباطی به شمار میآیند که از اولین روزهای زندگی انسان تا امروز حضور داشتهاند. شاید تصاویر، این قدرت را مدیون این موضوع هستند که برای شرح خود به کلمات نیازی ندارند.
تصاویر در سطوح اولیه و از طریق احساس صحبت میکنند، از اینرو نسبت به سایر ابزارها بهتر میتوانند مخاطب را متقاعد کنند.
با این حال به خاطر داشته باشید که باید بدانید چگونه میتوان از این فرصت بهره برد. قرار نیست شما با کمک این ابزار پیامی اشتباه به دست مخاطبانتان برسانید.
برای پرهیز از چنین اشتباهی در این یادداشت به بررسی اهمیت هویت بصری در برندسازی و تفاوت آن با هویت برند میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
هویت بصری چیست؟
هویت بصری به تمام عناصر تصویری و گرافیکیای گفته میشود که برند را از سایر برندها متمایز میکند. به عبارت دیگر همه چیز را که مشتریان از نظر فیزیکی مشاهده کنند توصیف میکند.
از لوگو گرفته تا طراحی داخلی یک فروشگاه به مشتریان کمک میکند تا یک برند را به خوبی تشخیص دهند. از اینرو در بیشتر موارد هنگام توسعۀ استراتژی برند، دستورالعملهای مشخصی دربارۀ چگونگی نشان دادن برند در هر زمان و هر مکان ارائه میشود.
سؤالی که در اینجا برای اغلب افراد پیش میآید این است که هویت بصری با چه هدفی ایجاد میشود؟ به طور کلی میتوان گفت که هویت بصری به منظور رسیدن به اهداف زیر ایجاد میشود:
- ایجاد یک برداشت احساسی در بینندگان و مخاطبان
- برای آگاه کردن مخاطب نسبت به برند و محصولات و خدمات ارائهشده
- برای یکپارچهسازی جنبههای مختلف یک کسبوکار از طریق تصاویری مرتبط و سازگار
هویت بصری شما بازتاب دقیقی از کسبوکارتان است. از اینرو باید زمان و منابع کافی را صرف تحقیق کنید تا مطمئن شوید که دقیق و اثربخش نشان داده شود. از آن گذشته شما باید مراقب باشید که پیامهای نوشتاری و گفتاری شما باید با یکدیگر مطابقت داشته باشند.
به احتمال زیاد همین حالا هم به اهمیت هویت بصری در برندسازی پی بردهاید. با این حال اجازه دهید قبل از پرداختن به این موضوع نگاهی به عناصر هویت بصری بیندازیم تا بیش از پیش آن را درک کنید.
عناصر هویت بصری
یکی از مهمترین نکاتی که هنگام ساخت یک برند باید در ذهن داشته باشید، طراحی عناصر بصریای است که با کسبوکارتان هماهنگ بوده و ارزشها و شخصیت آن را منتقل کنند.
هر هویت بصری از ۴ عنصر اصلی تشکیل شده است که عبارتند از:
۱. لوگو
لوگو نمایندۀ بصری برند است و نمادی گرافیکی از کسبوکار شما و هویت آن است.
لوگوی برند باید شامل تصاویری به یادماندنی باشد تا در ذهن مخاطبی که آن را میبیند بماند. علاوه بر این باید نمایانگر آنچه باشد که کسبوکار شما ارائه میکند.
لوگو میتواند از رنگها، حروف و عناصر گرافیکی شکل بگیرد. یک لوگو میتواند همراه با رشد کسبوکارتان تکامل پیدا کند. در حقیقت لوگو میتواند در طی زمان تغییر کند و یک عنصر ثابت نیست.
۲. پالت رنگ
آمارها نشان میدهند که رنگ برند نقش بسیار مهمی در تصمیمگیری ۹۰ درصد مصرفکنندگان برای خرید محصول یا استفاده از خدمت ایفا میکند.
پالت رنگ باید با احساس و پیامی که برند قرار است انتقال دهد متناسب باشد. برای مثال شرکتهای مالی ممکن است از رنگ سبز و طلایی استفاده کنند. از طرف دیگر رنگ نقرهای، مشکی و طلایی برای برندهایی که اقلام لوکس میفروشند مناسب است.
وقتی پای پالت رنگ به میان میآید، توصیه میشود که کسبوکارها کار خود را تنها با یک رنگ شروع و از طیف رنگی مشابه آن استفاده کنند تا برای انواع محتواها و پلتفرمهای مختلف آماده باشند.
۳. فونت و تایپوگرافی
فونت و آرایش متن شما در هویت بصری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ زیرا به طور مستقیم با تصمیمگیری مصرفکننده در ارتباط است.
برندهای شناختهشده تلاش میکنند که از تایپوگرافی ساده بهره ببرند اما آنها حس و حالی را که هر طرح حروف منتقل میکند در نظر میگیرند. به خاطر داشته باشید که از انحناها گرفته تا فاصلهها شخصیت برند را منعکس و مشخص میکنند.
۴. تصویرسازی و عکاسی
عکاسی برند به مجموعهای از تصاویر گفته میشود که کسبوکار شما را توصیف میکنند.
این عنصر از هویت بصری باید با ۳ عنصر دیگر مطابقت داشته باشد. عکاسی برند میتواند شامل عکسهایی از محصولات کسبوکار شما، تیمتان، فضای کار و سایر موارد مرتبط با کسبوکارتان باشد.
نگاه و برداشت اول مخاطبان و مشتریان و همچنین تعامل آنها به عکاسی برند بستگی دارد. این عنصر به شما کمک میکند تا قابل درک و قابل لمس دیده شوید.
حال که با هویت بصری و عناصر آن به خوبی آشنا شدهاید، دیگر وقت آن شده است که به سراغ اهمیت آن در برندسازی برویم. این هویت چه کمکی میتواند به شما کند؟ در بخش بعدی به این موضوع میپردازیم.
اهمیت هویت بصری در برند سازی
یک پسزمینۀ قرمز با لوگوی سفید برای شما آشنا است؟ یک حرف M بزرگ به رنگ زرد که روی پسزمینۀ قرمز قرار گرفته است چطور؟ اولین چیزی که با دیدن یک پرنده به رنگ آبی به خاطر میآورید چیست؟
آیا شما به یاد کوکاکولا، مکدونالد و توییتر افتادید؟ پاسخ آری به این سؤال، موضوع اهمیت هویت بصری در برندسازی را نشان میدهد. در حقیقت این عناصر بصری به برندها کمک کردهاند که به خوبی شناخته شوند.
مسترکارت حتی پا را فراتر گذاشت و نامش را پس از چندین دهه از روی لوگوی خود برداشت. در حقیقت آنها اعتقاد دارند دو توپ قرمز و زرد که در هم تنیده شدهاند، هر جا دیده شوند نام آنها تداعی میشود.
این استراتژی زمانی اتخاذ شد که این شرکت متوجه شد هویت بصری آنها به خوبی عمل کرده است و نرخ تشخیص ۸۰ درصدی را رقم زده است. در حقیقت دیگر نیازی به درج Mastercard روی لوگو نبود؛ زیرا مردم با دیدن عناصر گرافیکی آن را تشخیص میدادند.
همانطور که مشاهده کردید هویت بصری در برندسازی نقش مهمی ایفا میکند. در حقیقت به شما این امکان را میدهد که در همان نگاه اول برای مخاطب شناخته شوید.
تصور کنید اگر مکدونالد، لوگو یا پالت رنگ مشخصی نداشت چه اتفاقی میافتاد. به احتمال زیاد در میان سایر رستورانها گم میشد و دیگر نمیتوانست توجه عدۀ زیادی از مردم را در سراسر جهان جلب کند.
شناخت و درک برند با هویت بصری قدرتمند
میتوان گفت همانطور که هیچ فردی بدون هویت شخصیتی نمیتواند در ذهن سایر افراد ماندگار بماند، یک برند هم بدون هویت بصری فرصتی برای دیده شدن نخواهد داشت.
هویت بصری خوب منجر به شناخت و درک یک برند میشود. هر چه عناصر برند، بیشتر در زندگی افراد حضور داشته باشد، احساس نزدیکی بیشتری ایجاد میشود. حتی نیاز به محصولات یا خدمات ارائهشدۀ آن برند بیشتر خواهد شد.
با گذشت زمان، این هویت در ذهن مصرفکننده فضایی را برای برند شکل میدهد که در مواقع نیاز بدون هیچ شک و شبههای محصولات و خدمات آن به طور خودکار توسط فرد انتخاب شوند.
به برندهایی که بدون هیچ چون و چرایی انتخاب میکنید، فکر کنید. آنها برای ایجاد چنین هویت کارآمدی سخت تلاش کردهاند.
از نظر بصری این هویت مسئول ایجاد حس همذاتپنداری و تعامل با برند و همچنین اعتماد و حس تعلق به آن است. آیا راهی بهتر از این برای رشد و افزایش فروش میشناسید؟
با این حال آیا هر هویتی میتواند به شما کمک کند؟ آیا تکیه به عناصر گرافیکی به تنهایی میتوانند موفقیت شما را تضمین کنند؟ بیایید با یکدیگر به پاسخ درستی برای این سؤالها برسیم.
چه چیزی باعث می شود هویت بصری شما به چشم بیاید؟
برای ایجاد هویت بصری، شما قبل از هر چیزی باید بدانید مخاطبانتان چه کسانی هستند. در واقع قرار است برای جذب چه نوع مخاطبی تلاش کنید.
اگر نمیدانید به دنبال چه کسانی هستید، تلاشهای شما در این زمینه بیهوده خواهد بود. همیشه به خاطر داشته باشید که هویت بصری به شما خدمت نمیکند بلکه برای مخاطب ایجاد میشود.
درک خواستهها و نیازهای مخاطبان هدف به شما کمک میکند تا استراتژی برند خود را درست تعیین کنید.
به طور کلی برای درخشیدن، بهتر است ۳ نکتۀ زیر را همیشه در گوشهای از ذهنتان داشته باشید:
- منحصر به فرد باشید
شما باید راه خود را از رقبا جدا کنید. برای اثربخشی در این زمینه باید به درک عمیقی از این مسئله که رقیب شما کیست و هویت بصری او چگونه است برسید.
- به یاد ماندنی باشید
تلاش کنید از نظر بصری به جایگاهی دست پیدا کنید که مخاطبان شما با یک نگاه شما را بشناسند. به عنوان مثال اگر شما لوگوی اینستاگرام را جایی ببینید اولین چیزی که به ذهنتان خطور میکند چیست؟ اگر یک قوطی قرمز رنگ ببینید آیا به یاد کوکاکولا نمیافتید؟ این همان نقطهای است که شما باید به آن برسید.
- تمام المانها باید با یکدیگر تطابق داشته باشند
هر عنصر از هویت بصری برند شما باید با سایر عناصر مطابقت داشته باشد. هیچ ناهماهنگیای نباید وجود داشته باشد.
تفاوت هویت بصری با هویت برند
هویت بصری جز جداییناپذیر هویت برند به شمار میآید. در حقیقت هویت برند، هر آنچه که برند با آن شناخته میشود را در بر میگیرد. از اینرو هویت بصری به همراه سایر عناصر غیربصری مانند لحن برند، دستورالعمل تولید محتوا، بیانیۀ مأموریت و ارزشهای اصلی در زیر چتر این هویت قرار میگیرند.
با وجود چنین رابطهای افراد مختلفی در ایجاد این دو هویت دخیل هستند. برای ایجاد هویت برند، شما باید سراغ بازاریابان خود بروید اما هویت بصری توسط مدیران خلاق و طراحان گرافیک شکل میگیرد. دلیل این امر هم این است که رویکرد و فرایند ایجاد آنها با یکدیگر متفاوت است.
از آن گذشته هویت برند شما عناصر گرافیکی را هدایت میکنند. تصاویر شما باید برای بیان شخصیتتان به کار برده شوند. از اینرو برای ایجاد هویت بصری قبل از هر چیزی باید هویت برند خود را تعریف کنید.
نیاز نیست تمام جزئیات ریز و درشت را در نظر بگیرید. فراموش نکنید برند شما در طول زمان تکامل پیدا میکند. برای تعریف هویت برند به موضوعهای کلی و مهم توجه کنید. برای مثال بیانیۀ مأموریت شما چیست؟ ارزشهای اصلی کسبوکارتان چیست؟ برند شما چه کمکی به مردم میکند؟ نیاز مردم را چگونه رفع میکنید؟ پرسونای خریدار شما چیست؟ شیوۀ ارتباطی شما چیست؟
سؤالهایی از این قبیل به شما کمک میکنند تا برند خود را به عنوان یک شخصیت در نظر بگیرید. در حقیقت اگر او یک شخص واقعی بود چگونه به نظر میرسید؟
علاوه بر این، در نظر گرفتن برند به عنوان یک فرد و شخصیت واقعی به شما کمک میکند تا تشخیص بدهید که چه لباسی (هویت بصری) برای او مناسب است.
به طور کلی میتوان گفت هویت برند، سیرت و هویت بصری، صورت برند شما هستند.
سخن آخر
هویت بصری ابزاری قدرتمند برای بیان داستان یک برند و ارتباط با مشتریان است. از آن جایی که این هویت در ارتباط، بسیار مؤثر و اثربخش است پیام اشتباه میتواند عواقب ناگواری داشته باشد.
درک اهمیت هویت بصری در برندسازی و تفاوت آن با هویت برند، شما را از چنین خطری دور میکند.
عناصر گرافیکی بدون دانستن این موضوع که مخاطبان هدف شما چه کسانی هستند، چیزی به غیر از هدر دادن زمان و بودجه برای شما به ارمغان نخواهند آورد. از اینرو سعی کنید بدانید به دنبال شکار نگاه چه افرادی هستید.
علاوه بر این، اگر چه هویت برند، چراغ راه شما خواهد بود اما برای ایجاد یک هویت بصری قدرتمند بهتر است با یک طراح برند و لوگو همکاری کنید.
در آخر اجازه دهید برای یادآوری کردن اهمیت هویت بصری در برندسازی دو سؤال از شما بپرسیم. با دیدن سه خط مورب به یاد چه چیزی میافتید؟ آیا کلۀ اسب برای شما آشنا نیست؟ در بخش نظرات پاسخ این دو سؤال را با ما در میان بگذارید.