x
x
Successful Iranian businesses

کسب‌وکارهای موفق ایرانی

شاید یک کسب‌وکار بتواند با داشتن ایده خوب و تیم قوی شروع خوبی داشته باشد، اما لزوما تمام کسب‌وکارهایی که شروع خوبی دارند موفق نمی‌شوند. بررسی کسب‌وکارهای موفق ایرانی، از این لحاظ دارای اهمیت خواهد بود که می‌تواند الگو و نمونه خوبی برای سایر کسب‌وکارهای ایرانی باشد چرا که آن‌ها هم در همین شرایط رشد کرده و موفق شده‌اند. پس شناخت نقاط قوت و ضعف آن‌ها باعث می‌شود که شما هم استراتژی‌های آن‌ها را به کار گرفته و موفق شوید. در این مقاله قصد داریم به معرفی چند کسب‌وکار موفق ایرانی و چند نمونه ناموفق پرداخته و آن‌‌هارا بررسی کنیم.

چه شرایطی بررشد کسب‌وکارها در ایران تاثیرگذار است؟

در محیط کسب‌وکار عوامل متعددی وجود دارد که بر عملکرد کسب‌وکارها تاثیر می‌گذارد، دسته‌ای از این عوامل خارج از تسلط و کنترل فعالان اقتصادی و صاحبان کسب‌وکار است. در مجموع موارد زیر عواملی هستند که بر رشد کسب‌وکار درون ایران موثرند:
1. وضعیت اقتصادی کشور
2. ثبات کسب‌وکارها
3. شناخت و تحلیل رقبا
4. ایجاد مزیت رقابتی
5. نوآوری و ایجاد تغییر در کسب‌وکارهای قدیمی
6. بازاریابی مناسب

معرفی چند کسب‌وکار ایرانی موفق

ما در مقاله کسب‌وکار موفق، دلایل موفقیت یک کسب‌وکار و ویژگی‌های یک کسب‌وکار موفق را بررسی کردیم، در این مقاله قصد داریم چند کسب‌وکار موفق ایرانی را معرفی و بررسی کنیم.

اسنپ

• شناخت وتحلیل رقیبان
• افزایش مزیت رقابتی
در مقاله کسب‌وکار موفق، توضیح دادیم که یکی از عوامل موفقیت در کسب‌وکار، شناخت وتحلیل رقیبان است، اسنپ به عنوان یک کسب‌وکار موفق به خوبی از این مسئله بهره برده و با شناخت دقیق رقبا، مزیت رقابتی خود مانند هزینه کمتر، گزینه‌های بیشتر سفر، پشتیبانی بهتر، اسنپ فود و… را اضافه نموده.

ایرانسل

• ایجاد مزیت رقابتی
• تداوم و ثبات قدم
ایرانسل به عنوان اپراتور سیم‌کارت اعتباری توانسته در رقابت با دیگر اپراتورهای سیم‌کارت اعتباری مانند رایتل و تالیا رقابت کرده و در زمینه سیم‌کارت دائم نیز رقابت‌ خود را با همراه اول ادامه دهد. ایرانسل جزء کسب‌وکارهای موفقی است که به خوبی با ایجاد مزیت رقابتی و دید بلند مدت حیات خود را حفظ کرده و اکنون میلیون‌ها مخاطب و کاربر دارد.

ایرانسل

دیجی کالا

• استراتژی اقیانوس آبی
• نوآوری و خلاقیت
دیجی کالا با استفاده به موقع از فضای آبی رقابتی موجود یعنی استراتژی اقیانوس آبی به خوبی توانست از یک کسب‌وکار کوچک به یکی از موفق‌ترین کسب‌وکارها در حال حاضر تبدیل شود. با توجه به حرکت ایران به سمت جهانی شدن، دیجی کالا از علاقه نسل جوان به تکنولوژی و عدم امکان استفاده از آمازون به خوبی بهره گرفت و اکنون با وجود رقبای دیگر هم‌چنان حرف اول را می‌زند.

دیجی کالا

چیدانه

• نوآوری و خلاقیت
• بازاریابی مناسب
“چیدانه” یکی از کسب‌وکارهای ایرانی درزمینه دکوراسیون و طراحی داخلی است که ارتباط میان مشتریان و صاحبان کسب‌وکار را برقرار می‌کند. در شرایطی که مد و زیبا سازی منازل از اهمیت زیادی برخوردار شده؛ تعداد افرادی که به دکوراسیون منزل و یا محل کارشان اهمیت می‌دهند نیز بیشتر می‌شود. چیدانه به خوبی با استفاده از نوآوری و خلاقیت از این مسئله استفاده کرد و اکنون از طریق سایت چیدانه و شبکه‌های اجتماعی ارتباط میان مشتریان و صاحبان کسب‌و‌کار را برقرار می‌کند.

چیدانه

دیوار هم مانند دیجی کالا یکی از بزرگترین پلتفرم‌های فروش آنلاین است که با شناسایی نیازها و امکانات، اقدام به فروش وسایل استوک و دست دوم می‎کند. نام بنیان‌گذار دیوار به عنوان یکی از کارآفرینان برتر در سایت tehrantimes آورده شده.

بررسی چند نمونه ناموفق ودلایل آن

در چند دهه اخیر، کسب‌وکارهای زیادی بوده‌اند که حتی باوجود ایده خوب، اما باز با شکست مواجه شده‌اند. بررسی دلایل شکست آن‌ها می‌تواند برای سایر کسب‌وکارها به نوعی درس عبرت! باشد و از آن درس گرفته و اشتباهات آنان راتکرار نکنند. در این بخش چند کسب‌وکار ناموفق و علل شکست آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

پیتزا بوف

پیتزا بوف یکی از فست فودهای زنجیره‌ای در تهران و سایر شهرها بود که در ابتدا بسیار معروف شده و طرفداران خودش را داشت. اما بعد از حدود دو سال پیتزا بوف به دلیل :
1. پایین آمدن کیفیت غذایی
2. بالا بودن قیمت غذا نسبت به کیفیت آن
و به همین راحتی این برند از بازار رقابتی بازار فست فود کنار گذاشته شد.

نوتلا بار

نوتلا بار هم از جمله فروشگاه‌های زنجیره‌ای بود که در شعب خود محصولاتی چون انواع کیک و بستنی و وافل و … را به فروش می‌رساند. قشر جوان از این برند جدید استقبال کردند اما پس از مدتی تب نوتلا بار در بین آنان فروکش کرد. دقیقا همانند پیتزا بوف به‌این‌علت که قیمت محصولات نسبت به ارزش واقعی آن بسیار بالابود و کم‌کم مشتریان خود را از دست داد. عدم هماهنگی بین کیفیت و قیمت یکی از عوامل اصلی از رونق افتادن نوتلابار بود.

نوتلا بار

چیتار

کسب‌وکار چیتار از کسب‌وکارهای شکست‌خورده‌ای است که کار آن‌ها تولید نرم‌افزاری بود که محتوای فیزیکال مجلات را به محتوای دیجیتال تبدیل می‌کرد. این کسب‌وکار با شکست مواجه شد زیرا:
1. هنگام شروع کار به فکر پرزنت کردن و جذب سرمایه‌گذار نبود
2. پیش از انجام کار بازار خود را به‌خوبی بررسی نکرده بود. آن‌ها حتی نمی‌دانستند که مجلات حال حاضر ایران توانایی پرداخت حقوق کارمندان خود را ندارند چه برسد به‌صرف هزینه جهت ارائه محتوای دیجیتال.

آیا مسیر موفقیت کسب و کار ها در ایران با خارج از ایران تفاوت دارد؟

برای پاسخ به این سوال می‌توان عوامل موفقیت را به دو دسته درون سازمانی و برون سازمانی تقسیم کرده و هرکدام را با نمونه خارجی مقایسه کرد.
عوامل درون سازمانی

عوامل درون سازمانی موفقیت

عوامل برون سازمانی

عوامل برون سازمانی

موفقیت از نوع ایرانی!

آن‌چه مشخص است این است که مشترکات زیادی در بین کسب‌وکارهای موفق در ایران و خارج از ایران وجود دارد. ویژگی‌هایی هم‌چون نوآوری و خلاقیت، شناخت و تحلیل رقیبان، شناخت استراتژی‌های مختلف و استفاده از آن‌ها در موقعیت درست. اما عواملی هم در این بین باعث می‌شود تا شرایط برای موفقیت در ایران با سایر کشورها متفاوت شود، در این بین آن‌چه اهمیت دارد این است که با شناخت دقیق فضای کسب‌وکار درون ایران از آن به بهترین نحو استفاده کرده و فضا را برای موفق شدن کسب‌وکارتان هموار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید